OM: Bredanaar die Tim Hofman wilde doden, had terroristisch motief

Presentator Tim Hofman | Foto: Ed van de Pol / BNNVARA

De Bredase man die vorig jaar in september naar het Mediapark was gekomen met de bedoeling om BNNVARA-presentator Tim Hofman te doden, handelde vanuit een terroristisch oogmerk. Dat is althans de conclusie die het Openbaar Ministerie (OM) heeft getrokken na het onderzoek naar de verdachte.

Het OM maakte de uitbreiding van de aanklacht bekend tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank. In eerste instantie werd Chris T. uit Breda nog verdacht van het voorbereiden van moord. Het terroristisch oogmerk is daar nu aan toegevoegd.

T. liep in september het BNNVARA-gebouw op het Mediapark in Hilversum binnen. Daar vroeg hij bij de receptie om een ontmoeting met de presentator, waar geen gehoor aan werd gegeven. Later kwam de verdachte nog een keer terug met de mededeling dat hij gewapend was en Hofman wilde doden. Daarop werd de politie gealarmeerd, die T. elders op het Mediapark kon aanhouden. Bij de aanhouding bleek T. inderdaad een vuurwapen bij zich te hebben.

Statement

De advocaat van de verdachte stelt dat haar cliënt in een psychose zat toen hij naar het Mediapark kwam. Volgens Tim Hofman, die inzage had in een deel van het dossier, zou T. een statement hebben willen maken tegen “extreemlinkse personen”.

Momenteel verblijft de verdachte in het Pieter Baan Centrum voor onderzoek. Na een aantal tussentijdse zittingen wordt verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de zaak op 18 september van start kan gaan.