Twijfelachtige eer: Breda koploper in aantal boetes voor negeren verkeersbord

Een verkeersbord | Foto: Mathijs Scholtes / BredaNu

Bredanaars zijn in veel dingen goed, maar blijkbaar niet in het volgen van de verkeersregels. Van alle plaatsen in Brabant werden in Breda de meeste boetes uitgeschreven voor het negeren van een verkeersbord. Dat blijkt uit onderzoek van de website Autotrack.

In het onderzoek, dat gebaseerd is op openbare gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), kwam naar voren dat er in Breda elk jaar 759 boetes per 10.000 inwoners worden uitgeschreven voor het negeren van een verkeersbord. Daarmee steekt Breda met kop en schouders uit boven andere Brabantse plaatsen. Zo werden er in Den Bosch 451 boetes uitgeschreven per 10.000 inwoners en in Eindhoven gaat het om 320 boetes. Landelijk staat Breda op de negende plaats.

Geslotenverklaring en parkeren

Bijna de helft van de Bredase boetes werd uitgeschreven voor het negeren van een zogenaamde geslotenverklaring. Dat zijn onder andere de borden die aangeven dat je een straat niet in mag rijden (het witte bord met de rode rand), van één kant niet mag inrijden (het rode bord met de witte streep) en borden die aangeven dat er een verplichte rijrichting is (blauwe borden met een witte pijl). Daarmee was het in Breda de meest gemaakte overtreding. Op nummer twee staat het parkeren of stilstaan op plekken waar dat niet mag.

De cijfers zijn verzameld in de periode 2012-2023. De onderzoekers zagen dat het aantal boetes in Brabant sinds 2014 ruim is verdubbeld. In totaal werden er in 2023 108.000 boetes uitgedeeld in onze provincie, waar dat negen jaar eerder nog 43.55 bekeuringen waren.