UWV: Aantal zelfstandig ondernemers stijgt in West-Brabant

Het UWV | Foto: UWV

Steeds meer West-Brabanders kiezen ervoor om als (parttime) zelfstandige aan de slag te gaan. Dat blijkt uit cijfers die het UWV heeft vrijgegeven. Als voorbeeld werden er in West-Brabant ongeveer 96.000 bannen ingevuld door zelfstandigen.  

Tot 2025 verwacht het UWV een stijging van 1.500 banen van zelfstandigen, met name in kraptesectoren zoals zorg en welzijn, ICT en onderwijs.  

Verschillen per sector 

In West-Brabant wordt 22% van het totaal aantal banen ingevuld door zelfstandigen, wat niet van het landelijke gemiddelde afwijkt. Het percentage verschilt echter sterk per sector, zo zijn er in verhouding veel meer zzp’ers in landbouw, zakelijk dienstverlening en bouw dan elders.  

In de industrie, arbeidsbemiddeling en groothandel werken juist relatief veel mensen in loondienst. Moeilijk economische tijden en de krappe arbeidsmarkt dwingen veel mensen in bovengenoemde sectoren om eerder als zelfstandige aan de slag te gaan. 

Van WW-uitkering naar zelfstandigheid 

Het zelfstandig ondernemerschap is ook voor veel mensen met een WW-uitkering een aantrekkelijke manier om weer arbeidsmarkt in te gaan, ziet het UWV Dat wordt de laatste jaren alleen maar versterkt door het startersregeling die UWV verzorgd.