Stichting Fietsmaatjes opent opstappunt in Ulvenhout

Stichting Fietsmaatjes heeft woensdagochtend op feestelijke wijze een nieuw opstappunt geopend in Ulvenhout. Vanaf de nieuwe locatie, aan de achterzijde van Lunchroom De Uitdaging, kunnen vrijwilligers en gasten samen op de speciale duofietsen stappen.

Het is de vierde locatie voor de Bredase organisatie. Fietsmaatjes zet zich in om mensen die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, tóch op weg te helpen. Dat gebeurt met vrijwilligers en speciale tweepersoons fietsen. Andere opstappunten zijn te vinden in Haagse Beemden, Heusdenhout en Bavel.

Leeftijd telt niet

“Het bijzondere voor deze opstapplaats is dat we een speciale stallingsbox neergezet hebben”, vertelt voorzitter Peter Persoon. De duofiets kan er veilig, droog én warm geparkeerd worden. Dat laatste is belangrijk voor het opladen van de accu’s. Het zijn erg zware fietsen, maar gelukkig is er trapondersteuning. “Die stelt twee mensen gelijktijdig in staat om, naast elkaar zittend, een fietstocht te maken.”

De gasten, zoals Stichting Fietsmaatjes haar gebruikers noemt, zijn mensen die om verschillende reden niet meer zelf kunnen fietsen. Het kan dan gaan om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, of bijvoorbeeld mensen met dementie. Persoon: “Het enige dat voor ons niet telt, is de leeftijd. We fietsen als Stichting Fietsmaatjes voor jong en oud.”

Als het aan de organisatie ligt, is deze vierde opstapplaats zeker niet de laatste. Maar dat is volgens Persoon wel afhankelijk van de vraag. Hoe meer mensen zich aanmelden vanuit Breda en de omliggende dorpen, hoe meer fietsen er zullen komen. “Ergens staat in de palm van mijn hand geschreven dat we heel Breda moeten kunnen voorzien met een twaalftal fietsen.”