Paul Depla: ‘Onbestaanbaar’ als wietproef wordt gepauzeerd

Minister Ernst Kuipers (l), de Tilburgse burgemeester Theo Weterings en burgemeester Paul Depla bij de start van de wietproef | Foto: BredaNu

Het wietexperiment pauzeren is ‘onbestaanbaar’. Dat zegt burgemeester Paul Depla in een reactie tegen Binnenlands Bestuur op een ingediende motie van de PVV in de Tweede Kamer. De partij roept in die motie op om de wietproef ‘on hold’ te zetten.

Breda doet samen met Tilburg mee aan de aanloopfase naar wat officieel ‘Experiment Gesloten Coffeeshopketen‘ heet. Bij het experiment wordt gekeken of er een systeem kan komen waarbij coffeeshops op legale manier bevoorraad kunnen worden door gecertificeerde telers, in plaats van via de achterdeur. De meningen over de proef zijn sowieso verdeeld in de Tweede Kamer. Naast de PVV zijn ook de SGP, het CDA en ChristenUnie geen fan van het experiment.

‘Vrij spel voor georganiseerde criminaliteit’

De PVV wil het besluit over de voortzetting van het experiment overlaten aan het nieuwe kabinet. Zowel Depla als meerdere politieke partijen in de Tweede Kamer, zijn verbaasd over het voorstel van de PVV. Zij menen dat het pauzeren of zelfs stopzetten van de proef de georganiseerde criminaliteit rondom hennepteelt vrij spel geeft. Ook zou de overheid onbetrouwbaar overkomen als het besluit voor het starten van de proef weer wordt teruggedraaid. Minister Pia Dijkstra (D66) van Medische Zorg heeft de motie ontraden.

Onlangs sprak BredaNu met Paul Depla en een coffeeshophouder over de ervaringen na één maand wietproef