Ook in Breda weerstand tegen toets tijdens carnaval

Jongeren in Boemeldonck tijdens de BRAK-zitting | Foto: BredaNu

Ook in Breda wordt geprotesteerd tegen de datum waarop de zogenaamde doorstroomtoets op basisscholen wordt afgenomen. De nieuwe toets, die moet helpen bij het vaststellen van een advies voor de middelbare school, zal in februari worden afgenomen, precies in de carnavalsperiode.

De lokale VVD-fractie wil dat het Bredase college de kwestie onder de aandacht brengt bij de Minister van Onderwijs. Ook stelt de partij voor om de minister tijdens carnaval uit te nodigen in Breda.

Geen evenement

De BAK van Boemeldonck, die het Prinsenbeekse carnaval organiseert, sluit zich aan bij een eerder statement van de Brabantse Carnaval Federatie (BCF) en Limburgse carnavalsverenigingen dat carnaval niet een evenement is dat je zomaar kunt verplaatsen. Ook Stichting Kielegat laat weten via de BCF in gesprek te zijn met het ministerie.

“Karnaval is een feest dat met alle generaties gevierd wordt. Daarbij is de jeugd bij ons enorm belangrijk, zij zijn de toekomst” aldus Thomas van Gool, voorzitter van de BAK. “Uit ervaring blijkt dat veel kinderen deze week moeite hebben om zich te concentreren op school, een slecht moment dus voor zo’n toets.”

Dat kinderen in Prinsenbeek een belangrijke rol spelen tijdens carnaval, is terug te zien tijdens de jaarlijkse BRAK-zitting in Boemeldonck. Kijk hier terug hoe dat eruit ziet: