Oekraïense school in Breda mag toch openblijven: ‘We zijn ontzettend blij’

De Oekraïense school in Breda blijft toch open. Even leek het erop dat de school zou sluiten, omdat de wettelijke regeling die het onderwijs aan de Oekraïense kinderen mogelijk maakte, deze zomer af zou lopen.

“We zijn ontzettend blij dat we het onderwijs in Breda aan Oekraïense kinderen kunnen blijven aanbieden, ook volgend schooljaar”, zegt Rob Neutelings, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curio. Samen met Markant-Leersaam verzorgt Curio het onderwijs aan bijna 100 Oekraïense kinderen.

Lobby in Den Haag

In januari stond de toekomst van de school, die vorig jaar augustus de deuren opende, nog op losse schroeven. Een speciale regeling die het onderwijs aan de Oekraïense kinderen mogelijk maakte, kwam ten einde. Het uitgangspunt van de school is dat leerlingen deels in het Oekraïens en deels in het Nederlands les krijgen. Daarmee worden de kinderen voorbereid op zowel een verdere schoolcarrière in Oekraïne als in Nederland.

De afgelopen maanden hebben de betrokken onderwijsinstellingen en de gemeente gelobbyd in Den Haag. Daar werd geprobeerd om het ministerie van Onderwijs ervan te overtuigen om de school nog minstens één schooljaar open te kunnen houden. En met succes, zo is nu gebleken. Neutelings: “We hebben heel lang met elkaar gesproken. Waar we het over eens waren, is dat we onderwijs moeten aanbieden dat goed is voor deze kinderen. Als je dat gezamenlijke doel hebt, dan weet je uiteindelijk mogelijkheden te vinden om het toch te organiseren, binnen de bestaande regels.”

Lessen in het Nederlands

Het huidige schooljaar kan gewoon volgens plan voortgezet worden. Komend schooljaar zullen er wel dingen veranderen. Zo zullen alle reguliere lessen in het Nederlands worden gegeven. Op dit moment is dat voor een deel in het Oekraïens. Op die manier zullen de leerlingen worden voorbereid op een latere instroom in het reguliere Nederlandse onderwijs. Toch zal de Oekraïense taal volgens Neutelings niet helemaal verdwijnen van de school. “We zullen ook buiten de lestijden Oekraiëns aanbieden, zodat ze de taal kunnen bijhouden.” Ook krijgen de leerlingen nog een uur traumaverwerking in de eigen taal.

In januari bracht de Oekraïense ambassadeur in Nederland een bezoek aan de school. Kijk de video van dit bezoek hier terug: