Nog jarenlange problemen verwacht op stroomnetwerk

Hoogspanningsstation in Breda | Foto: Tijmen Moelker / BredaNu

De schaarste op het elektriciteitsnetwerk in Breda en omgeving zal nog jarenlang gevolgen hebben voor de ontwikkelingen in de regio. Dat is de boodschap die burgemeester Paul Depla deze week te bieden had in een brief aan de gemeenteraad.

Vorige zomer kondigde netbeheerder TenneT al aan dat er sprake was van transportschaarste op de Brabantse en Limburgse stroomnetten. En afgelopen week kreeg Depla van de netbeheerder te horen dat deze schaarste ook voor de komende periode nog de realiteit zal zijn.

Wel huizen, geen supermarkten

In de praktijk betekent het dat het uitbreiden van bestaande aansluitingen of het aansluiten van nieuwe lang kan gaan duren. Ook woningbouwprojecten zullen naar verwachting getroffen worden. Woningen zullen daarbij nog wel aangesloten kunnen worden, maar voorzieningen als een supermarkt of een school mogelijk niet. Het probleem kan niet binnen Breda opgelost worden. Daarom wordt er breder gekeken naar mogelijk oplossingen.

Breda is wel één van de steden waar het stroomnetwerk als eerst wordt verzwaard. Dat wordt wel een project van de lange adem, want de benodigde werkzaamheden, waarbij ongeveer de helft van de straten opengebroken moet worden, zullen naar verwachting zo’n 10 jaar in beslag nemen.