Nieuwe ‘doorstroomvoorziening’ geopend: zo ziet de nieuwe opvang eruit

Opvangorganisatie SMO heeft woensdag de nieuwe ‘doorstroomvoorziening’ aan de Slingerweg in Breda geopend. Op de locatie, waar eerder ook al een opvang stond, kunnen maximaal 80 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats worden opgevangen.

“Vroeger waren we meer echt een opvang, toen waren we gewoon een plaats waar mensen die dakloos zijn naartoe konden komen”, vertelt wooncoach Seppe Cleymans. Tegenwoordig ligt de focus dus op het doorstromen. “Zo kunnen we mensen op de juiste plaats krijgen, waar ze de juiste hulp kunnen krijgen.”

Alleen na doorverwijzing

Zomaar binnenwandelen bij de opvang is niet de bedoeling. Mensen die er willen overnachten, moeten zich eerst aanmelden bij de gemeente. Eenmaal doorverwezen naar de locatie van SMO, krijgt de cliënt niet alleen onderdak en eten, maar ook een mentor. Die kijkt welke hulp een cliënt nodig heeft. Daarnaast zijn er wooncoaches aanwezig op de vloer.

Van de cliënten wordt dus ook iets verwacht, namelijk een actieve houding. Ze zullen samen met de begeleiding aan de slag moeten gaan.

Geen slaapzalen meer

De oude opvang kende slaapzalen waar meerdere mensen konden overnachten. Het nieuwe gebouw telt zo’n veertig kamers. De meeste zijn voor twee personen, maar er zijn ook een paar quarantainekamers met eigen douche en toilet. De kamers zijn somber en functioneel ingericht.

Een stapelbed in de doorstroomvoorziening

Op de begane grond zijn twee multifunctionele ruimtes die samengevoegd kunnen worden. Hier kan onder andere worden gegeten, maar er kunnen ook groepsactiviteiten worden georganiseerd. Het is een grote, open en frisse ruimte. Dat is misschien ook wel gelijk één van de meest in het oog springende verschillen ten opzichte van de oude opvanglocatie

“Het ziet er niet meer uit als een plekje aan de onderkant van de maatschappij waar de mensen naartoe moeten”, vindt Cleymans. “Het is een pand waar je, in mijn beleving, binnenkomt met een gevoel ‘Hier valt iets te halen, hier gaat het weer bergop. Het zorgt voor ons voor veel goede moed om aan de slag te gaan en mensen op een andere manier te kunnen helpen.”

De nieuwe doorstroomvoorziening zal op 29 september daadwerkelijk in gebruik genomen worden.