Breda in de toekomst: hoe AI onze stad vormt

Afgelopen week organiseerde Bredata samen met City Deal het driedaagse evenement genaamd ‘AI in de Stad’. Het doel van de organisatoren was om te laten zien wat mogelijk is op het gebied van AI in de stad. Wat daarvan kansen en bedreigingen zijn. Volgens Judith van Brussel, een van de organisatoren namens Gemeente Breda, zitten er heel veel mogelijkheden in de AI. Het is volgens de organisatie van groot belang dat Breda van andere steden en experts met innovatieve technologieën leert om te gaan.

Van 11 tot en met 13 september stond Breda in het teken van Kunstmatige intelligentie. Er werden tal van verschillende gasten uitgenodigd, van ‘smartcityprofessionals’ tot ondernemers, studenten, inwoners en uitvoeringsprofessionals.  

Activiteiten van jong tot oud

In het kader van het evenement werden er verschillende workshops gehouden. Die varieerden per leeftijdsgroep van de deelnemers. Zo konden kinderen bijvoorbeeld op de eerste dag van het evenement een oplossing bedenken binnen een thema. Ook deden studenten een ‘Walk of the Town-pubcrawl’ en bedachten zij innovatieve oplossingen.

Het evenement richtte zich met name op jongeren. Met gasten zoals Peter Brouwers van NextGen AI, die jongeren willen leren werken met generatieve AI-tools zoals ChatGPT, Suno en Claude. Peter onderstreept dat AI er al is en niet weggaat, dus we moeten vooral de jeugd ermee leren omgaan.

AI in steeds meer aspecten van leven

Een van de meest fascinerende ontwikkelingen is de samensmelting van AI en Virtual Reality, die de grenzen tussen fysieke en virtuele realiteit doet vervagen.

Een van uitgenodigde gasten was Dr. Alexandra Sierra van Rotterdam University of Applied Science die een onderzoek heeft gedaan naar kunstmatige intelligentie met een focus op de duurzaamheid en klimaatverandering. Naast AI met virtuele realiteit koppelen heeft zij als doel om AI in te zetten voor een duurzamere wereld.