Gianni de W. veroordeeld tot celstraf en tbs met voorwaarden voor online misbruik van minderjarige slachtoffers

Het gerechtsgebouw. Archieffoto | Foto: BredaNu

Gianni de W. uit Etten-Leur is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6,5 jaar met tbs met voorwaarden wegens online seksueel misbruik van meisjes. Dat heeft de man woensdagochtend te horen gekregen in de rechtbank in Breda. Meer dan acht jaar lang hield De W. zich bezig met sextortion, waarbij jonge meisjes werden verleid tot het delen van intieme foto’s en video’s.

De W. is naast de gevangenisstraf ook veroordeeld tot het betalen van ruim 91.000 euro schadevergoeding aan de slachtoffers. De bedragen per slachtoffer variëren van 500 euro tot ruim 17.700 euro. De slachtoffers ervaren nog steeds gevoelens van schaamte, minderwaardigheid, verdriet, boosheid, zo bleek uit de verhalen die tijdens de zittingen voorbij kwamen. De impact op hun gezinnen is ook aanzienlijk. Veel slachtoffers waren aanwezig tijdens de uitspraak. De rechtbank oordeelde ook dat De W. zijn eigen behoeften voorop stelde en zich niet bekommerde om het leed dat hij bij de meisjes veroorzaakte.

Tbs met dwangverpleging noodzakelijk

Deskundigen hebben vastgesteld dat De W. onder andere lijdt aan autisme en persoonlijkheidsproblematiek, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij ontsnapte in de anonimiteit van de internetwereld en gedroeg zich daar anders dan in het dagelijks leven. Tijdens het strafproces heeft Gianni de W. ingezien wat hij de meisjes heeft aangedaan en heeft hij volgens deskundigen al aanzienlijke vooruitgang geboekt.

Ook hebben de deskundigen geoordeeld dat tbs met dwangverpleging niet noodzakelijk is. De man zou zich bewust zijn van de behandeling, zijn motivatie en vooruitgang. De rechtbank heeft dit advies overgenomen en heeft De W. een tbs-maatregel met voorwaarden opgelegd. Dat houdt in dat er strenge voorwaarden gelden, zoals het contactverbod met de slachtoffers en toezicht van zijn activiteiten op het internet.

Slachtoffers

In totaal is er beeldmateriaal van 172 meisjes aangetroffen, waarbij in de zaak 30 slachtoffers aangifte hebben gedaan. Veel van hen hebben professionele hulp moeten inschakelen vanwege de traumatiserende ervaringen.