De gemeente Breda kan op dit moment niets doen om het thuisbezorgen van designerdrugs tegen te gaan. Dat blijkt uit antwoorden die het college heeft gegeven op eerdere vragen uit de gemeenteraad.
Onlangs berichtte BN/DeStem over de eenvoud waarmee designerdrugs besteld kunnen worden. Bezorgdiensten die ook aan huis komen om bier en wijn te bezorgen, hebben de designerdrugs in het assortiment. De middelen werden daarbij bovendien niet alleen thuis bezorgd, maar werden soms ook besteld door personen die op dat moment in een afkickkliniek zaten of werden geleverd bij de daklozenopvang
Designerdrugs worden gemaakt met synthetische stoffen die niet voorkomen op de lijst met middelen die volgens de Opiumwet verboden zijn. Daardoor vallen de stoffen onder de warenwet en mogen ze verkocht worden, zolang de juiste gezondheidsrisico’s benoemd staan. De designerdrugs worden bovendien vaak verkocht als ‘research chemicals‘, oftewel stoffen bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek. Ondanks dat de designerdrugs wel degelijk geconsumeerd worden vanwege hun vergelijkbare effecten als drugs die wél illegaal zijn.
Jellinek, het expertisecentrum op het gebied van verslaving, waarschuwt dan ook voor de risico’s die ook aanwezig zijn bij populaire designerdrugs als ‘flakka’ en ‘miauw miauw’. Zo bestaat ook bij sommige designerdrugs het risico op verslaving en is vaak niet bekend wat er precies in zit. Veel soorten zijn ook nog maar kort op de markt, waardoor er ook nog te weinig onderzoek naar is gedaan om de risico’s in kaart te brengen.
Stofgroepen in de Opiumwet
De gemeente verwijst in de antwoorden naar de Opiumwet. Die zal moeten worden aangepast om de designerdrugs te kunnen verbieden en dat is een taak voor de Tweede Kamer. De oplossing wordt dan vooral gezien in het toevoegen van zogenaamde stofgroepen aan de Opiumwet. Nu kunnen namelijk alleen specifieke stoffen, ofwel ingrediënten, verboden worden door ze op een lijst te zetten. De makers van designerdrugs maken daar handig gebruik van, door stoffen te ontwikkelen die nét verschillend genoeg zijn van de verboden stoffen om toch legaal te zijn. Door hele stofgroepen te verbieden, zou dat niet meer mogelijk zijn.
Burgemeester Paul Depla schrijft in de antwoorden ook dat het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de mensen zelf is om wel of niet desinerdrugs te gebruiken. Zijn Amsterdamse ambstgenote, Femke Halsema, kijkt daarbij ook naar de mogelijkheden om harddrugs te reguleren. “Als individuen dan toch gebruiken is het misschien beter dit te reguleren voor hun veiligheid. Want met de productie van designerdrugs in de illegaliteit weet je nooit wat in de producten zit. Duidelijk is dat het laatste woord in dit debat nog niet is gezegd”. aldus Depla.