Dit is het programma voor de viering van 80 jaar bevrijding in Breda

Poolse leger trekt met tanks door de straten tijdens de bevrijding van Breda in de Tweede Wereldoorlog. | Foto: L.L. van Reijen / Stadsarchief Breda

Aankomend weekend viert Breda de 80-jarige bevrijding van de stad. Er zijn verschillende activiteiten om de Poolse militairen te eren, die op 29 oktober 1944 de stad hebben bevrijd. Aan de inwoners van Breda wordt opgeroepen om de speciale 'Pools-Bredase bevrijdingsvlag' buiten te hangen.

Er is een gevarieerd programma tijdens het herdenkingsweekend en op de bevrijdingsdag, waar alle Bredanaren aan kunnen deelnemen. Het volledige programma van ‘Breda 80 jaar Bevrijd’ op een rijtje: 

Vrijdag 25 oktober 

Bij het Maczek Memorial Breda wordt er een bronzen borstbeeld onthuld van generaal Stanisław Maczek, de commandant van de 1e Poolse Pantserdivisie die Breda in 1944 bevrijdde. Tijdens deze besloten ceremonie eren de aanwezigen Maczek om zijn belangrijke bijdrage aan de bevrijding van de stad. Het borstbeeld is vanaf 26 oktober publiekelijk te bewonderen. Waar het een blijvend symbool is van de vrijheid die hij en zijn soldaten hebben gebracht. 

Zaterdag 26 oktober 

Stichting Bredase Veteranen en Stichting Serce Polski organiseren een militaire parade door de stad. Met het thema ‘Wij Bouwen Vrijheidsbruggen’ is er een colonne van oude militaire voertuigen te zien. Vanuit het landgoed Wolfslaar vertrekt de stoet en volgt de route die de Poolse bevrijders 80 jaar geleden hebben afgelegd. De militaire optocht eindigt op het Kasteelplein, waar het bevrijdingsfeest zal plaatsvinden.

Het Pools militair orkest uit Żagań en het koor Gaudium van de Universiteit Wrocław treden op het plein. Daarnaast verzorgt de folkloregroep Syrena uit Brunssum een dansvoorstelling. Als afsluiter van de middag zijn er een feesttent en foodtrucks met muziek uit de jaren veertig en vijftig, verzorgd door Jerry Steyger’s big band – DixieCompanie uit Poznań.

Burgemeester Paul Depla opent het Witte Anjerperkje in het Valkenberg, waar twee monumenten worden gepresenteerd. De twee monumenten dragen een speciale boodschap: eén voor de erkenning en waardering van de Bredase veteranen en één voor de erkenning en waardering van de 15.500 eerste generatie Molukkers, die vanaf de jaren ’50 naar Nederland kwamen.  

Zondag 27 oktober 

Bij het Pools Militair Ereveld in Ginneken en het Maczek Memorial Breda vindt de 80ste herdenking plaats. Daarnaast organiseren inwoners herdenkingsbijeenkomsten in verschillende Bredase wijken. Zoals bij de Vredeskapel in Princenhage, het oorlogsmonument in de Belcrum en het Pools Monument in Bavel. Tijdens deze herdenkingen wordt er stilgestaan bij de heldendaden van de Poolse militairen die vochten voor onze vrijheid.

Bevrijdingsdag

Op 29 oktober, de officiële bevrijdingsdag, staat Breda in het teken van de bevrijding. Klokkenist Paul Maasen zal vanuit de Toren van de Grote Kerk het klokkenspel van Breda met bevrijdingsnummers spelen. Op deze manier staat de stad op muzikale wijze stil bij de gebeurtenis in 1944. In de avond zal de Grote Kerk rood en wit kleuren als eerbetoon aan de Poolse bevrijders, en is er in het Chassé Theater een gratis bevrijdingsconcert te zien.

Naast het bevrijdingsprogramma zijn er ook andere bezienswaardigheden te zien die te maken hebben met de Bredase bevrijding: de vlaggenparade Walk of Fame en de wandelgids ‘In de voetsporen van de Poolse bevrijders’.