Bredase organisatie No Waste Army wint ‘Het Grote Groene Idee 2023’

Foto: Human

De Bredase organisatie No Waste Army, die voedselverspilling tegengaat met verrassingsdozen, heeft het NPO 1 programma Het Grote Groene Idee gewonnen. In het Grote Groene Idee pitchen uitvinders duurzame oplossingen voor klimaatproblemen.

No Waste Army is opgericht door Boerschappen en Breda Maakt Mij Blij. Samen werken ze er aan om voedselverspilling op grote schaal tegen te gaan. Dit doen ze door producten bereid door chef-koks en gemaakt van reststromen te verzamelen in een verrassingsdoos. Deze bezorgen ze deze december voor de tweede keer. Het doel is om deze ieder kwartaal te bezorgen. De groenten en fruit die tot soep, sap of saus wordt gemaakt komen van Nederlandse boeren. Boeren moeten voedsel weggooien, waarmee niks mis mee is, omdat deze bijvoorbeeld misvormd, te groot of te klein zijn. Door deze groenten en fruit te verwerken tot een product voorkomt de No Waste Army verspilling. Bovendien helpen ze ook boeren en mensen die de verrassingsdozen kopen, aan goed voedsel.

Het Grote Groene Idee 2023 is de tweede uitvoering van een programma gericht op duurzame uitvinders. Mensen met ideeën en initiatieven over hoe ze klimaatverandering tegen kunnen gaan, duurzamer kunnen worden of energie kunnen besparen presenteren hun idee aan een vierkoppig panel. Aan het einde van de uitzending wordt het beste idee verkozen tot het Grote Groene Idee van het jaar. Dit jaar is dat dus No Waste Army. De No Waste Army verrassingsdoos en meer informatie over de organisatie is te vinden op de website van No Waste Army.