Breda gaat met ValOpShop het gesprek aan over zichtbaarheid in het verkeer: ‘Ik zet wel een kaars op mijn hoofd’

Het team van de gemeente gaat in gesprek met fietsers en voetgangers | Foto: Tijmen Moelker / BredaNu

Dat lampjes op de fiets bijdragen aan je zichtbaarheid in het verkeer, dat zal voor weinig mensen nog een verrassing zijn. Maar zeker nu de dagen korter worden en veel mensen in het donker van huis naar school of werk fietsen, valt op dat niet iedereen de verlichting op orde heeft. Voor de gemeente Breda reden om de komende ochtenden langs drukke fietsroutes te staan om de kwetsbare verkeersdeelnemers te wijzen op het belang van goed zichtbaar zijn.

Eén van de personen die maandagochtend op het Van Coothplein gewapend met fietslampjes en reflectoren klaar staat, is wethouder Arnoud van Vliet (VVD). “Ik heb er vanochtend toen ik op de fiets kwam vanuit Bavel ook even op gelet. Het viel me op hoeveel mensen toch verlichting aan hebben, daar ben ik heel blij mee.”

Ook voetgangers

Het team van de gemeente spreekt niet alleen fietsers aan, maar ook voetgangers. Hoewel zij volgens de verkeersregels geen verlichting om hoeven te hebben, maakt extra zichtbaarheid het wel veiliger voor ze. Speciaal voor de voetgangers heeft het team dan ook een stapeltje reflectoren klaarliggen, die om de arm gedragen kunnen worden.

Tekst gaat door onder de foto

“Ze zijn al vanaf zeven uur, half acht bezig en het loopt als een tierelier. Mensen vinden het heel leuk dat ze iets uitgereikt krijgen en dat ze er even aandacht aan hebben”, merkt Van Vliet. Ook met mensen die géén verlichting hebben, wordt even het gesprek aangegaan. “Dat is heel kort even, want mensen zijn onderweg. Maar heel kort vragen we ze even ‘Hoe zou jij je eigen zichtbaarheid nog kunnen verbeteren?’.” Op die vraag komen soms creatieve antwoorden terug. “Ik hoorde net één van de mensen zeggen dat iemand zei: ‘Ja, ik zet wel een kaars op mijn hoofd’. Dat is wel een bijzondere, dan moet je héél stil blijven staan.”

Vervolg

Ook de komende dagen staat de gemeente in de ochtend nog op verschillende locaties in Breda:

  • 15 oktober aan de Oosterhoutseweg: tussen 06.30 en 09.00 uur
  • 13 november aan het Groenendijkplein: tussen 12.00 en 17.00 uur
  • 15 november aan het Nelson Mandelaplein: tussen 12.00 en17.00 uur
  • 16 november aan de Baliëndijk: tussen 12.00 en 17.00 uur
  • 2 december aan de Lunetstraat: tussen 06.30 en 09.00 uur
  • 3 december aan de Claudius Prinsenlaan: tussen 06.30 en 09.00 uur