Boeren blokkeren distributiecentrum Jumbo

Boeren hebben maandagochtend het distributiecentrum van Jumbo in Breda geblokkeerd. Met de actie demonstreren ze tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet. Al in de vroege ochtend stonden een aantal trekkers voor de poort van de supermarktketen, met een lange rij wachtende vrachtwagens tot gevolg.

Loonwerker Joe van der Linden is één van de demonstranten. Met de trekker van zijn baas is hij in alle vroegte vertrokken om op tijd voor de poort in Breda te kunnen staan: “Ik kom zelf uit Voorne-Putten, bij ons in de buurt was er weinig actie. Dus ben ik hier maar naartoe gekomen om te ondersteunen.”

Aanschuiven

Het waren niet alleen de boeren die voor de poort van het distributiecentrum stonden. Halverwege de ochtend stond er al een flinke rij met vrachtwagens die niet geladen of gelost konden worden. “Het is nu half 11, ik sta er al vanaf kwart over zes”, vertelt één van de chauffeurs in de rij. “Ik moest hier om zeven uur lossen en ik was op tijd en nu kan ik aanschuiven.”

Boos op de demonstrerende boeren is de chauffeur echter niet. “Natuurlijk heb ik er begrip voor. Ik had net mijn collega aan de lijn, die was in Veghel, en daar is nu wel alles open. Maar hier blokkeren ze geen doorgaande weg. De politie is al een paar keer geweest, maar die doen niks.”

Duim omhoog

De demonstratie van de boeren trok ook redelijk wat bekijks. Automobilisten die langs rijden, steken hun duim omhoog naar de boeren. En ondanks de lange rij vrachtwagens voor het distributiecentrum, meent Van der Linden dat er veel steun is voor hun actie. “De chauffeurs zijn allemaal hartstikke blij met ons. Ze snappen het en ze vinden het prima.”

Minder begrip is er bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Aan de NOS laat de brancheorganisatie voor supermarkten weten de blokkade van de distributiecentra “volstrekt onacceptabel” te vinden en roepen politie en justitie op om zo snel mogelijk actie te ondernemen tegen de demonstrerende boeren.