Stedelijk Museum Breda vertelt de ‘Gedragen verhalen’ uit het verleden

In de tentoonstelling ‘Gedragen Verhalen’ in het Stedelijk Museum Breda is de unieke kledingcollectie van het museum te zien. De tentoonstelling gaat over mode en kostuum rond 1900.

Alles van de namiddagjapon, tot de werkmuts en van de boerenkiel tot het cadetten uniform. Dit maakt de collectie opvallend, omdat het zowel bestaat uit de mooie japonnen van een welgestelde dame, als de dagelijkse werkkleding van een boerenknul. “Het is een dwarsdoorsnede van de bevolking. Van de elite, zullen we maar zeggen, en gewoon de landarbeiders”, vertelt senior collectiebeheerder en curator van de tentoonstelling, Amanda Elshout.

Al is het meer dan 100 jaar geleden, alleen aan de kleding kan je veel leren over deze mensen. Zo is de identiteit van de eigenaren van sommige van deze kledingstukken, die tot voor kort onbekend was, achterhaald door middel van de kleding. In de tentoonstelling worden de verhalen van deze mensen gedeeld. De kledingcollectie is te zien tot en met 7 april 2024. Meer informatie over de tentoonstelling en tickets zijn te vinden via de website van het Stedelijk Museum Breda.