Muzikale ode ‘Heimwee naar Polen’, in Maczek Memorial

Op 31 maart wordt er een muzikale ode gebracht aan de Poolse oud-strijders op de geboortedag van generaal Maczek. De muzikale uitvoering is in handen van vocaal ensemble 8tet uit Breda.

De oud-strijders van de Eerste Poolse pantserdivisie die onder andere Breda hebben bevrijd in 1944 konden niet meer terug naar hun vaderland. Hun hart lag echter in Polen. Ze waren emotioneel betrokken bij de vele jaren vrijheidsstrijd, waar ze emotioneel bij betrokken waren, maar waar ze door ballingschap geen deel van uitmaakten.

Chopin

Het leven van de Poolse componist Frédéric Chopin is te vergelijken met het leven van deze Poolse soldaten. Ook hij leefde in ballingschap in het buitenland vanwege de bezetting van Polen. Gevoelens van strijdlust, onmacht, eenzaamheid, heimwee en verdriet waren herkenbaar in de emoties van onze oudstrijders. Dezelfde gevoelens zijn herkenbaar in de muziek van Chopin.

Emoties

Vocaal ensemble 8tet zal werken van verschillende Poolse componisten te vertolken waarin de genoemde emoties naar voren komen. Roel Noga, zoon van een oudstrijder en lid van 8tet, zal tevens werken van Chopin ten gehore brengen. Deze muzikale ode aan de oudstrijders zal als een doorlopende voorstelling gebracht worden afgewisseld met korte uitgesproken impressies en uitleg.

De voorstelling wordt opgedragen aan Generaal Maczek die op 31 maart zijn geboortedag kende.

Datum: vrijdag 31 maart 2023

Tijd: 19:30 deuren Memorial open, start avond 20:00

Locatie: Maczek Memorial Breda

Tickets verkrijgbaar via https://bit.ly/3ItY9Qt