Onlangs is in het Bredase Maczek Memorial een bijzondere film vertoond, namelijk de Opstand van Warschau. Het is een oorlogsdrama gebaseerd op authentieke ingekleurde beelden uit 1944. De film laat ware gebeurtenissen zien van de Opstand van Warschau, die toentertijd tegen de Duitse bezetters gericht was. Voor Bredase Polen een belangrijke gebeurtenis.
Eerst gaf Hans Kardol van de nieuwssite Polen in Beeld een inleidende lezing waarna de film begon te draaien. Mensen luisterden en keken vol interesse naar de film. Sommige toeschouwers volgden de film een beetje gespannen, terwijl anderen hun emoties juist negeerden.
Universele boodschap
Door deze film te vertonen hebben Hans Kardol en de Maczek Memorial als doel om deze verhaal bekender te krijgen in Nederland. Volgens Hans heeft de Tweede Wereldoorlog vele malen grotere impact gehad in Polen dan in Nederland. Het vertonen van deze film kan helpen bij het begrijpen van ‘de psyche van de Poolse volk’ en zorgt voor wederzijds begrip. Daarnaast brengt de film een universele boodschap met zich mee:
‘Er zit in die film de hoop als het goed gaat, de angst als ze aan de verliezende hand zijn, het drama van de slachtoffers. Daarmee is het een universeel verhaal over de impact die oorlog heeft en zeker op z’n stad met zoveel inwoners.’
Tot slot benadrukt Hans de link van de Eerste Poolse Pantserdivisie en de Opstand van Warschau, waar de Polen in 1945 Kamp Oberlangen bevrijdden waar op dat moment vrouwensoldaten uit de Opstand van Warschau gevangen zaten.