Grote drugsvangst in Breda: duo met 100 kilo harddrugs aangehouden

Foto: BredaNu

De politie heeft afgelopen donderdagmiddag een vrouw en een man uit Breda aangehouden, nadat er verdovende middelen in hun woningen waren gevonden. Dat meldt de politie. In totaal troffen agenten zo’n 100 kilo harddrugs aan.

De politie had het duo in het vizier gekregen nadat in maart duizend ‘sterke pijnstillers’ waren ontdekt in een pakket bij een postsorteercentrum in Delft. Die pillen waren bestemd voor de Verenigde Staten. De politie vermoedde eerst dat het om XTC ging. Maar verder onderzoek toonde aan dat het om Protonitazeen ging. Dat is een zeer sterke pijnstiller die wel honderd keer sterker is dan Heroïne en twee keer steker dan fentanyl. In Nederland is er nog nooit zoveel Protonitazeen aangetroffen.

‘Kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn’

De recherche van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) onderzocht de zaak en vermoedt dat er een link is tussen het duo en de gevonden pillen in Delft. De politie kon donderdag de twee verdachten aanhouden in Breda. Bij de huiszoeking in de twee woningen vond de politie onder meer mdma, ketamine, amfetamine, een wegschaal en apparatuur om de smokkelwaar luchtdicht te verpakken. Voor zover bekend, is er tot nu toe geen Protonitazeen aangetroffen. 

Protonitazeen valt onder de groep nitzanen, dat een verzamelnaam is voor een groep zeer sterke kunstmatige pijnstillers. De gevaarlijke pijnstiller heeft eerder al in de Verenigde Staten gezorgd voor een drugscrisis met honderdduizenden overdosisdoden. De drug verschijnt steeds vaker in Europa. In het afgelopen jaar zijn er in het Verenigd Koninkrijk ongeveer driehonderd doden door gebruik van nitazenen.

De twee verdachten worden alleen verdenkt van drugshandel, de politie vermoedt voorlopig niet dat zij de drugs zelf hebben geproduceerd. De verdachten worden vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris in Den Bosch.