Zeven NAC-supporters aangehouden na wedstrijd Feyenoord-NAC Breda

Op beelden is te zien hoe enkele supporters in het uitvak zich misdragen

Zondag na afloop van de wedstrijd Feyenoord-NAC Breda zijn zeven NAC-supporters door de politie aangehouden vanwege hun wangedrag. De aanhoudingen volgden op een reeks ongeregeldheden rondom het uitvak van NAC-supporters, waarbij zowel materiële schade werd aangericht als personeel in gevaar werd gebracht. In totaal zijn er rondom de wedstrijd tien aanhoudingen verricht door de politie.

Angst onder horecapersoneel

Kort na het eindsignaal escaleerde de situatie bij een horecagelegenheid van het uitvak. Het werd door relschoppers vernield en zelfs omvergeduwd. De jonge medewerkers van de horecagelegenheid kwamen hierdoor in een benarde positie terecht. In paniek probeerden ze te ontsnappen, waarbij ze over een hek met scherpe punten moesten klimmen. Eén van de medewerkers raakte gewond toen een punt van het hek door zijn hand ging. Gelukkig bleef het bij anderen beperkt tot enkele schaafwonden en hoefde niemand naar het ziekenhuis, zo meldde de politie.

Uit beelden blijkt dat de medewerkers zichtbaar doodsbang waren en zo snel mogelijk aan de situatie wilden ontsnappen. Ze werden uiteindelijk in veiligheid gebracht door de Mobiele Eenheid (ME). Enkele NAC-supporters probeerden tevergeefs de relschoppers te kalmeren en hielpen zelfs om de omvergeduwde horecagelegenheid weer recht te zetten.

Op beelden van Dumpert is te zien hoe de horecagelegenheid in de Kuip wordt aangevallen.

Van tien naar nul

Niet lang na het incident sloeg de sfeer verder om. Een deel van de NAC-aanhang keerde zich uit woede tegen de ME. Over en weer vielen er klappen. De ME deed een poging om de ‘rotte appels’ te identificeren en uit de groep te halen. Op een bepaald moment telden de relschoppers gezamenlijk af van tien naar nul, waarna ze de aanval inzetten op de agenten.

De politie kon snel optreden en arresteerde in totaal zeven supporters wegens openlijke geweldpleging. Dankzij camerabeelden en getuigenverklaringen stonden de relschoppers al snel in beeld, wat leidde tot de snelle aanhoudingen. Het duurde nog ruim een uur voordat de uit-supporters uit het stadion konden vertrekken. .toen de rust was teruggekeerd zijn de bussen met NAC-supporters naar Breda vertrokken.

Later vandaag komt NAC Breda met een statement omtrent de gebeurtenissen.

Reactie woordvoerder Feyenoord

De woordvoerder van Feyenoord is zich kapot geschrokken en beschrijft dit incident als schandalig. Het welzijn van de medewerkers is prioriteit. “De materiële schade is aanzienlijk en we zullen ons ook zeker melden hiervoor bij NAC Breda.” Er zullen komende dagen ook uitvoerig camera beelden worden bestudeerd. “Het lijkt al duidelijk dat een deel van de NAC-aanhang direct na de wedstrijd echt bewust uit was op relschoppen en het aanbrengen van vernielingen.”

Maandag werd bekend dat vier NAC-supporters nog vast zitten.