Nieuwe podcast ‘Wij Gaan Niet Opzij!’ biedt vrouwelijk perspectief op NAC Breda

De presentatrices van de nieuwe podcast 'Wij Gaan Niet Opzij'. | Foto: BredaNu

Over voetbal wordt veel gepraat en bij een club als NAC Breda geldt daar geen uitzondering voor. Niet alleen in het stadion, tijdens verjaardagen of in de kroeg, maar ook op BredaNu radio bij NACpraat en andere podcasts als 'Overal waar wij komen' en 'Tikkie naar het Zuiden'. Toch ontstond afgelopen zomer het idee voor een nieuwe podcast over NAC Breda bij Marie-Louise Nouws. "Ik bedacht me dat ik alleen maar naar mannenstemmen zat te luisteren", vertelt Nouws over de bestaande podcasts. "En dat het toch ook niet moeilijk zou zijn om met een paar vrouwen over NAC te kletsen." Samen met mede-NAC-fans Mariska Wezenbeek en Anja van der Linden besloot ze het anders aan te pakken en een podcast te starten vanuit het vrouwelijke perspectief rond NAC.

Waar de mannen in podcasts vaak ingaan op analyses en tactische wedstrijdbesprekingen, willen de dames met ‘Wij Gaan Niet Opzij!’ het anders doen. “Praten over de dingen die wij als vrouwen beleven in het stadion en rondom uitwedstrijden van NAC. Bijvoorbeeld het fouilleren, de handtascontroles en wat mannen op de damestoiletten uitspoken”, vertelt Nouws.

Stereotype opvattingen

De naam ‘Wij Gaan Niet Opzij!’ is geïnspireerd door een veelgehoord supporterslied bij NAC. Het onderstreept dat vrouwen hun plek opeisen in de voetbalwereld, zowel op het veld als op de tribune. De dames zijn zich bewust van de soms aanwezige stereotype opvattingen dat mannen meer verstand van voetbal zouden hebben. Met een gezonde dosis humor en eigenzinnigheid willen ze een verfrissend geluid binnen de voetbalmedia bieden.

Hoewel de mannenploeg voor de drie vrouwen centraal staat, heeft de podcast ook volop aandacht voor de vrouwenploeg van NAC. “We vinden het vanzelfsprekend om daar ook aandacht aan te besteden. Puur toeval trouwens dan onze podcast nu start, bijna tegelijk met de start van de vrouwentak bij NAC.” Het voelde voor de presentatrices als een perfect moment. In iedere aflevering komt een ‘vrouwenfeitje’ aan bod. Hierin geven ze de aandacht aan belangrijke momenten in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal.

‘NAC-boeketje’ en ‘Uitvakcontest’

Ook komen er onderwerpen aan bod die in de bestaande mannenpodcasts weinig worden besproken. Dit zullen dingen zijn zoals NAC Maatschappelijk, het G-team en vrouwelijke medewerkers of vrijwilligers bij de club. Elke maand wordt een speciale vrouw in het zonnetje gezet met een ‘NAC-boeketje’, een bloemenhulde voor een vrouw die iets bijzonders heeft gedaan voor NAC.

De podcast bevat ook een interactieve rubriek, de ‘Uitvak-contest’. Vrouwen die met supportersvereniging SV met Bus 1 naar uitwedstrijden reizen, worden gevraagd om het uitvak te beoordelen op ontvangst, catering, toiletten en sfeer. Aan het eind van het seizoen worden de beste en slechtste uitvakken bekroond met respectievelijk een ‘gouden’ en een ‘loden rat’.

Positieve reacties en frisse wind in de podcastwereld

De lancering van de eerste aflevering heeft volgens Nouws al veel positieve reacties opgeleverd. Vrienden, familie en NAC-supporters waren enthousiast over het vrouwelijke perspectief. “Nadat de eerste aflevering online stond, kregen we berichtjes zoals ‘Leuk gedaan!’, ‘Hé leuk, vooral de aandacht voor het vrouwenvoetbal’ en ‘Ga zo door, ladies!’.”

De drie presentatrices hopen met hun podcast niet alleen NAC-fans te bereiken. Ze willen een bredere maatschappelijke discussie aan wakkeren over gelijkheid in de voetbalwereld. Voetbal is nog steeds een overwegend mannendomein, maar het aantal vrouwelijke voetbalfans en speelsters groeit al jaren. Ook is er steeds meer aandacht voor vrouwenvoetbal, zeker sinds de Oranje Leeuwinnen in 2017 Europees kampioen werden en de wedstrijden van de Eredivisie vrouwen vanaf dit seizoen live te zien zijn op ESPN.

Elke eerste woensdag van de maand

De eerste aflevering staat inmiddels online op de website van BredaNu en is ook te vinden in verschillende podcastapps. Vanaf november zal er elke eerste woensdag van de maand een nieuwe aflevering verschijnen.