Nieuw voetbaltenue van NAC brengt eerbetoon aan Poolse bevrijders

Het derde voetbalshirt van dit seizoen voor het elftal van NAC. | Foto: NAC Breda

Het derde voetbaltenue van NAC voor dit seizoen is donderdag gepresenteerd. Speciaal voor ‘Breda 80 jaar Bevrijd’ eert de club de Poolse soldaten die Breda op 29 oktober 1944 hebben bevrijd, onder leiding van generaal Stanislaw Maczek.

De club heeft in samenwerking met het Maczek Memorial Breda gekozen om de herinneringen van de bevrijding te eren met een uniek voetbalshirt. Het nieuwe tenue is grijskleurig met een zwarte print die een historische verwijzing toevoegt. De zwarte print toont een bijzondere foto van een vriendschappelijke wedstrijd die aan de Beatrixstraat werd gespeeld. Bredanaren, vooral NAC-spelers, speelden de voetbalwedstrijd tegen de Poolse bevrijders. Het derde voetbaltenue werd ontworpen door de Bredase Myrthe Koppelaar.  

Drie voetbalshirts, drie verhalen

De drie voetbaltenues van NAC hebben een thema dat aandacht wil vestigen op het 80-jarig jubileum van de Bredase bevrijding. Het eerste shirt, het bekende gele thuistenue, heeft als thema ‘herdenken’. Daarop is een kenmerkende diagonale baan te zien, bestaande uit woorden van dank in zowel het Nederlands als het Pools. Ook staan de namen van de veertig soldaten vermeld die zijn omgekomen tijdens de bevrijding van Breda. 

Het tweede shirt, het witte uittenue, focust op het thema ‘vieren’. Daarop is een verzameling van verschillende foto’s te zien van de Poolse strijders en het feestvierende Bredase volk op de Grote Markt. Ook is er een combinatie te zien van het Poolse wapen met de adelaar en de drie Bredase kruizen. In de nek van het thuisshirt staat het bekende NAC-motto: “Nooit Opgeven, Altijd Doorzetten’. Op het uitshirt is deze leus vertaald naar het Pools. 

Onlangs introduceerden het Maczek Memorial Breda en NAC de Pools-Bredase bevrijdingsvlag. Deze vlag is geïnspireerd op het uitshirt van de club van dit seizoen. Het nieuwe voetbalshirt is verkrijgbaar via de webshop van NAC en wordt uitgebracht in een beperkte editie van 1.200 exemplaren.