NAC wint in slotfase van Ajax en pakt eerste punten

NAC Breda heeft zondagmiddag voor een stunt gezorgd. De promovendus versloeg Ajax met 2-1. Het is de eerste overwinning in een Eredivisie-duel in vijf jaar.

De geel-zwarte hadden wat goed te maken na de ruime nederlaag tegen FC Groningen (4-1). Het antwoord op die beroerde start was een tamelijk saaie eerste helft tegen de Amsterdammers. NAC hield de tegenstander in bedwang door weinig weg te geven. Maar ook de thuisploeg kon aan de bal er niet veel tegenover stellen. Een goede mogelijk kwam uit een verre ingooi van Jan van de Bergh die terecht kwam bij Elías Már Ómarsson. De IJslanders halve omhaal mislukte waarna Matthew Garbett de bal in het zijnet schoot.

Verrassende voorsprong

Aanvoerder Van de Bergh zou in de tweede helft een hoofdrol gaan spelen. Eerst werd vlak na rust een doelpunt uit een vrije trap van hem afgekeurd wegens buitenspel. Toch zou NAC om voorsprong komen. Max Balard opende na een goede verdedigende actie op Omarsson die meegaf op Garbett waarna de Nieuw-Zeelander vrij de bal achter Ajax-doelman Pasveer kon schieten.

Lang kon er niet genoten worden van de verrassende voorsprong. Ajax kwam via een hoekschop op gelijke hoogte. Jorrel Hato kon tussen de verdedigers vrij inkoppen. Ondanks het overwicht van de bezoekers gaf NAC niks weg en in de laatste minuut kwam de ene kans die nodig was; Een vrije trap kwam bij de tweede paal op het hoofd van Van der Bergh die hoog boven zijn tegenstander uitkwam en de 2-1 scoorde. Wat volgde was een kolkend Rat Verlegh Stadion en de eerste drie punten voor NAC in dit seizoen.