Verspillingsvrije Week: ook het Amphia houdt zich er mee bezig

Maar niet alleen deze week. Het Amphia is al langere tijd bewust bezig met zowel gezonde voeding, als wat er gebeurt met het eten dat over is. Dat doen ze op verschillende manieren.

Zo werkt het ziekenhuis in bedrijfsrestaurant met de ‘Orbisk’, “Dat is een slimme meter die meet hoeveel voedsel wij weggooien en dat ook herkent en steeds leert.” vertelt duurzaamheidscoördinator Anoek van Dooremaal. Orbisk maakt een analyse en geeft tips over wat wel of niet bereid kan worden om verspilling tegen te gaan. Het ziekenhuis is al een eind op het gebied van duurzaamheid en het voorkomen van voedselverspilling. Zo is de verspilling in het bedrijfsrestaurant verminderd van gemiddeld 100 kg tot 75 kg in de week. Soms wordt er slechts 40kg weggegooid. Al het organisch afval wordt duurzaam verwerkt.

Het Amphia werkt ook aan duurzaamheid door het gebruiken van herbruikbaar, stenen servies en het beprijzen van plastic wegwerp servies in het bedrijfsrestaurant. Dat scheelt 18.000 wegwerp soepkommen per jaar. “Dat is een gigantisch verschil.” zegt Van Dooremaal.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar hoe voedselverspilling bij patiënten maaltijden verminderd kan worden. Dit gebeurt door te kijken hoeveel er nu weg wordt gegooid en aan de hand daarvan aanpassingen te maken. Bij het serveren van patiënten werkt het ziekenhuis met een iPad. Hierop bestellen patiënten wat ze willen eten en hoeveel en zo wordt er dus niks onnodig verspild.