Verkeersdrukte Oosterhoutseweg irriteert inwoners: ‘Gewoon de knip erin’

De gemeente Breda worstelt al enige tijd met de verkeersdrukte op de Oosterhoutseweg. Bewoners rondom de kruising bij de Oosterhoutseweg en Meulenspie zien alleen maar een toename van files ontstaan.  

Het meeste verkeer tussen Oosterhout en Breda gaat via Teteringen op de Oosterhoutseweg. Volgens bewoner Bernard Nagtzaam wordt de leefbaarheid in de Teteringse woonwijken daardoor gestoord. “De geluidsoverlast is enorm. In de tijd dat er geen verkeer is, is het een racebaan. Motoren en jongens met dikke uitlaten racen echt met 120 km over de Oosterhoutseweg heen.”

Sluipverkeer tegenhouden 

Om de verkeersomstandigheden beter te handhaven heeft Breda maatregelen getroffen. De gemeente maakt onder andere gebruik van ‘intelligente’ stoplichten bij de kruising bij Meulenspie. De verkeerslichten staan daar langer op rood. Hierdoor zouden automobilisten worden aangemoedigd om de snelweg A27 als alternatieve route te gebruiken. Maar deze aanpak blijkt geen succes te zijn. “Er ontstaan enorme files. Het dorp staat helemaal vol. Midden op de kruising staan auto’s, waardoor je bij Meulenspie helemaal niet meer kan oversteken. Gewoon de knip erin”, aldus Nagtzaam.  

De verkeerssituatie is voor bepaalde inwoners niet meer te houden. “Ik merk dat inwoners niet meer links of rechtsaf de Oosterhoutseweg opgaan. Maar het kruispunt oversteken en achterlangs Teteringen rijden om vervolgens weer op de Oosterhoutseweg te komen.” Inwoners van Teteringen hebben daarom al de ‘Stichting Actiegroep Oosterhoutseweg’ opgestart. Het doel van de actiegroep is de mobiliteit in en rond Teteringen te verbeteren. Er zijn momenteel tussen de 1300 en 1400 deelnemers. “Wat de actiegroep kan doen, is in Oosterhout en Breda voortdurend aan de bel trekken om te melden of het probleem wel of niet opgelost is.” 

‘Moeilijk boksen’ 

De vraag volgens Nagtzaam is of de politiek realistisch genoeg is over de verkeersomstandigheden. “Ik vraag me af of de politiek, zoals zij denken dat mensen hun gedrag moeten veranderen, zij dat zelf ook in privé omstandigheden doen.” Nagtzaam vindt de verkeerstoestand moeilijk boksen en frustrerend. “In verband met de geplande uitbreidingen van woonwijken moeten we toch wel de vinger opsteken: let op het wordt alleen maar erger.” 

Nagtzaam geeft aan dat beide gemeenten met een andere aanpak moeten komen. “De gemeente moet de resultaten van de verkeersomstandigheden op de Oosterhoutseweg continu meten. Anders loopt het verkeer volledig vast. Dat moet Oosterhout en Breda niet willen.”