Van weggooien tot hergebruiken: dit kun je allemaal doen met jouw kerstboom na de feestdagen

Kerstboom, stockfoto | Foto: Charlotte Govaert / Pixabay

Zodra de feestdagen voorbij zijn, is het tijd om afscheid te nemen van de kerstboom. Die van plastic zet je natuurlijk terug op zolder, maar met een echte boom heb je meerdere opties. Van weggooien tot hergebruiken: hier zijn enkele duurzame of creatieve opties voor het afscheid (of niet) van je kerstboom.

1. In de GFT+E-container

De gemeente Breda raadt aan om je kleine kerstboom in stukken te knippen en de resten daarvan in de Gft-container te gooien. Het is belangrijk om alle versieringen, lampjes, standaarden, emmers of houten kruizen van de boom te verwijderen omdat alleen kale bomen geschikt zijn voor compostering.

2. Laten ophalen door de gemeente

Vanaf 6 januari rijden er extra vuilniswagens om kerstbomen op te halen. Je kunt de boom op dezelfde of eerstvolgende werkdag langs de stoep zetten. Tussen 6 en 17 januari kun je jouw boom ook naast de afvalcontainer of de centrale GFT+E-container in jouw wijk plaatsen. Dit is een eenvoudige manier om van je boom af te komen zonder extra moeite.

3. Naar het milieustation brengen

Wil je de kerstboom zelf wegbrengen? Dan kun je deze afleveren bij het milieustation in Breda. Deze is te vinden op het Spinveld. Het milieustation aan de Slingerweg sluit zijn deuren namelijk per 1 januari 2025. Je boom kun je na 17 januari ook nog nog wegbrengen. Voor snoeihout kun je bovendien een afspraak maken om het op te laten halen.

4. Versnipperen en hergebruiken

Een kerstboom kan worden versnipperd, waarna de houtsnippers op diverse manieren kunnen worden hergebruikt. Gebruik de snippers bijvoorbeeld als bodembedekking om onkruid te voorkomen of als valdemping onder een speeltoestel in de tuin. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook praktisch.

5. Takken gebruiken voor vorstbescherming

De zijtakken van de kerstboom kun je afzagen en gebruiken om kwetsbare planten in je tuin te beschermen tegen vorst. Dennentakken hebben een isolerende werking en houden de grond warm. Dit is vooral handig tijdens koude wintermaanden.

6. Basis voor een composthoop

Een kerstboom kan een uitstekende basis vormen voor een composthoop. De takken zorgen voor een goede luchtcirculatie binnen de hoop, wat het composteerproces bevordert. Op deze manier geef je de boom een waardevolle rol in het recyclen van organisch materiaal.

7. Herplanten in de tuin

Heb je een kerstboom met kluit? Als je de boom tijdens de feestdagen goed hebt verzorgd, kun je hem na de kerst herplanten in je tuin. Zorg ervoor dat je de boom dagelijks water hebt gegeven en uit de buurt van warmtebronnen zoals de verwarming hebt gehouden. Laat de boom acclimatiseren door hem een paar dagen in een garage of onder een overkapping te zetten voordat je hem in de grond plant. Zo kun je hem volgend jaar opnieuw gebruiken.

8. Inleveren voor herplanting

Heb je geen ruimte in je tuin? Verschillende bedrijven en organisaties bieden de mogelijkheid om kerstbomen in te leveren voor herplanting of hergebruik.

9. Koken met dennennaalden

Wist je dat je kunt koken met dennennaalden? De frisse bosgeur van de naalden is perfect om thee te maken. Je kunt ze ook verwerken in sauzen, marinades, brood of bouillon. Controleer wel of de naalden geschikt zijn voor consumptie, want sommige soorten naaldbomen zijn giftig.

10. Winterdecoratie maken

Uitgevallen naalden kun je gebruiken om geurzakjes te maken. Stop de naalden in een stoffen zakje om de frisse bosgeur langer in huis te houden. Je kunt ook een vaasje vullen met naalden, steentjes en dennenappels om eenvoudig een winterse decoratie te maken. Dit zorgt voor een warme en gezellige sfeer in huis.