Valpreventie Breda brengt fitheid en valrisico’s van ouderen in kaart

In Breda zijn speciale Valpreventiedagen voor ouderen georganiseerd. In gemeenschapshuis Erasmus lieten ongeveer negentig ouderen hun fitheid en valrisico meten door fysiotherapeuten en sportcoaches. Met als doel hen actief en stevig op de benen te houden.

De testdagen worden gezamenlijk georganiseerd door zes organisaties: Breda Actief, de Gemeente Breda, Stichting Samen Gezond Breda, Stichting WIJ, Stichting Samen Door en NAC Maatschappelijk. Volgens Valpreventie-coördinator Rianne Wierda bieden de testdagen ouderen handvatten om fit en gezond te blijven. “Mensen vinden het fijn om een soort APK-keuring van hun lichaam te krijgen, zodat ze weten hoe ze ervoor staan en wat ze eventueel kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren.”

‘Mooi beeld van het hele plaatje’

Verschillende soorten testen meten de motoriek van de ouderen. “Je hebt de BMI-test, die laat zien hoe gezond je lichaamssamenstelling is. We doen ook een stukje lopen, zodat we kunnen zien hoe soepel en hoe ver iemand binnen een bepaalde tijd kan lopen. Maar we hebben ook een mat waar alles wordt gemonitord. In de mat zitten allemaal systemen waarop we kunnen zien wat het valrisico is. Al die elementen samen dat geeft een mooi beeld van het hele plaatje”, vertelt Wierda. 

Naast de testen zijn er ook fysiotherapeuten en bewegingscoaches aanwezig om persoonlijk advies te geven. De ouderen kunnen eventueel doorverwezen worden naar een speciaal beweeg- of valprogramma. “We hebben verschillende valtrainingen die we kunnen aanbieden. Bij sommige valtrainingen wordt geoefend hoe je het beste kunt vallen zonder dat je in het ziekenhuis terechtkomt. Maar je leert ook hoe je het kan voorkomen, dat is misschien nog wel het belangrijkste.” 

Ondersteuning en toegankelijkheid

Studenten van fysiotherapie voeren de Valpreventie testen uit. Vanuit de Rooie Pannen zijn er studenten aanwezig om de mensen te ontvangen bij de aanmeldbalie, een kopje koffie aan te bieden en te helpen met de vragenlijst. De organisaties houden de testdagen op locaties waar ouderen gemakkelijk kunnen komen. “Echt bij de verzamelpunten waar normaal gesproken de ouderen ook komen. En waar voldoende ruimte is, want we hebben best veel testen met veel mensen. Dus het moet ook echt praktisch haalbaar zijn.” 

In totaal doen er bij de tweede editie van Valpreventie meer dan 650 ouderen mee op negen verschillende locaties in Breda. “We zijn ondertussen al een week onderweg en we hebben nog een week te gaan.”