Vaarwel op het water: een bijzondere uitvaart door de Bredase singels

De uitvaartboten kunnen volledig naar wens aangepast voren
Foto: Devreau Uitvaartzorg

In samenwerking met Bootje Varen Breda heeft Dennis Vrolijk, uitvaartondernemer bij Devreau Uitvaartzorg, een bijzonder initiatief gestart: Uitvaren in Breda. Deze uitvaartservice biedt nabestaanden de mogelijkheid om hun dierbare op een serene en intieme manier afscheid te laten nemen tijdens een vaart over de iconische singels van Breda.

Vrolijk, zelf vaak op het water te vinden, was geïnspireerd door de rust en schoonheid van de Bredase singels. “Als uitvaartondernemer voelde ik dat er iets ontbrak in de uitvaartmogelijkheden die ik mijn klanten kon bieden,” vertelt hij. “Ik vond het altijd prachtig om op het water te zijn, met de Grote Kerk van Breda als silhouet in de verte. Dat idee wilde ik vertalen naar een afscheid dat echt persoonlijk en betekenisvol is.” In samenwerking met Bootje Varen Breda, dat over een vloot stille en luxueuze boten beschikt, werd het concept werkelijkheid.

Afscheid in een serene omgeving

Het afscheid vindt plaats in een omgeving die zich kenmerkt door rust en natuur. “De stilte van de omgeving biedt nabestaanden een moment van bezinning,” zegt Vrolijk. “Voor velen zit er een diepe verbondenheid met de singels van Breda. Die serene sfeer biedt niet alleen rust, maar ook ruimte om het leven van de overledene te vieren.”

‘Dat gaat niet, bestaat niet’

“Wat Uitvaren in Breda echt uniek maakt, is de mogelijkheid om elk afscheid volledig op maat te maken. Dat gaat niet, bestaat niet,” stelt Vrolijk. “Met een kleinere groep zorgen we voor een intiem en exclusief afscheid op een enkele boot, terwijl we bij grotere groepen meerdere boten inzetten. Alles draait om persoonlijke begeleiding en aandacht voor detail.” Naast de standaard vaarroute van Baai naar het Valkenbergpark, kunnen in overleg ook andere routes en opstaplocaties worden gekozen.

Elk afscheid kan volledig afgestemd worden op de wensen van de nabestaanden. Of het nu gaat om live muziek aan boord of specifieke catering, Vrolijk benadrukt dat alles mogelijk is. “We hebben een flexibel team van kapiteins, dragers, bloemisten en uitvaartcentra waarmee we samenwerken. Dit zorgt ervoor dat alles vlekkeloos verloopt op de dag van het afscheid, van het vertrek vanaf het huisadres tot aan het laatste afscheid bij het crematorium of de begraafplaats.”

De toekomst van Uitvaren in Breda

Vrolijk ziet een toekomst vol mogelijkheden voor Uitvaren in Breda. Met plannen van de gemeente om het water verder door te trekken de stad in, ontstaan er nieuwe opstapplaatsen en routes. “Ik hoop dat dit een blijvende manier wordt waarop mensen afscheid nemen van hun dierbaren,” zegt hij. “De Bredanaar die de singels in zijn hart gesloten heeft, kan nu ook op een persoonlijke en betekenisvolle manier afscheid nemen.”