‘Tijd voor Avontuur’ bij Scouting Sint Joris Breda

Vorige week vond bij scoutinggroep Sint Joris Breda een avontuurlijke middag plaats aan de Asterplas, met het thema ‘Tijd voor Avontuur’. Deze speciale dag was ontworpen om kinderen tussen de vijf en tien jaar kennis te laten maken met de spannende en veelzijdige wereld van scouting. We spraken met leider en voorzitter Renee Bisschop over deze activiteitenmiddag.

Voorzitter en leider Renee Bisschop merkte dat er een kleine daling was in het aantal leden tussen de vijf tot tien jaar. “Daarom organiseren we deze activiteiten om te laten zien hoe leuk scouting kan zijn.” Het doel van de scoutinggroep was om deze kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen in de hoop hen te inspireren om lid te worden.

Scouting en vuur horen bij elkaar

Op de dag zelf waren er talloze stralende gezichten te zien. De kinderen genoten van een gevarieerd programma met activiteiten zoals knutselen, het maken van happy stones, en natuurlijk het bakken van broodjes op het kampvuur, een klassieke scoutingactiviteit. “Scouting en vuur horen bij elkaar,” lacht Renee. Daarnaast gingen ze lasergamen en werden de kinderen uitgedaagd met een hindernisbaan.

Scouting is bedoeld voor alle leeftijden, maar de activiteiten variëren afhankelijk van de leeftijdsgroep. “Wat bijzonder is, is dat jongeren van 15, 16 en 17 jaar hun eigen programma’s mogen samenstellen. Ze bedenken, begeleiden en organiseren zelf de activiteiten, waarbij wij als begeleiders alleen ondersteunen.” Dit biedt jongere leden de kans om leiderschaps- en organisatorische vaardigheden te ontwikkelen.

Digitale concurrentie?

Rene denkt niet dat de digitalisering de oorzaak is van de daling van de leden. “Ik denk niet dat de afname in leden door digitalisering komt, maar meer door concurrentie. Tijdens kampen heb ik zelfs kinderen van zeven jaar gehoord die zeiden dat ze hun telefoon heel erg missen. Digitalisering vormt dus wel een concurrentie.” Om de scouting onder de aandacht te brengen, gebruikt de groep sociale media zoals Instagram, Twitter en Facebook.

Wat kan scouting bieden aan kinderen die opgroeien in een digitale wereld? Renee benadrukt de waarde van persoonlijk contact en samenwerking. “Scouting draait om samen zijn. We zijn een ‘wij’ en geen competitie. Het gaat om samenwerken, jezelf mogen zijn, en op je eigen manier dingen leren en daar iets leuks mee doen.”

Verschil met vroeger

Volgens Renee is het imago van scouting het grootste verschil tussen vroeger en nu. “Veel mensen denken nog steeds aan koekjesverkopen en uniformen, maar scouting is veel hipper geworden. Natuurlijk blijven traditionele elementen zoals tochten lopen, pionieren en kampvuur maken belangrijk, maar scouting heeft zich ontwikkeld. Zelf dacht ik op mijn twaalfde ook: ‘Ik wil echt niet bij die mensen in die rare bloesjes horen,’ maar na mijn twaalfde ben ik volledig verkocht aan deze vereniging.”