Stichting Kalinga wint Bredase Vredesprijs

Peter van Schijndel en Miranda van Loon met de prijs | Foto: Stichting Kalinga

De uitreiking van de 19e Bredase Vredesprijs heeft afgelopen donderdag plaatsgevonden. De prijs zet mensen in het zonnetje die een bijdrage leveren aan een vreedzamere samenleving, in Breda, of daarbuiten. Stichting Kalinga nam de prijs in ontvangst.

Na een jaar van afwezigheid vond de prijsuitreiking plaats in het Maczek Memorial Breda. In tegenstelling tot voorgaande jaren werd de prijs dit jaar aan een organisatie uitgereikt. De drie genomineerden waren: Stichting Kalinga, Stichting Welkomsttaal en Stichting Happy Hippo. Volgens de jury van de Bredase Vredesprijs hebben deze organisaties laten zien dat ze op kleine schaal en buiten de schijnwerpers werken aan een eerlijkere en hechtere samenleving.

‘Niet verwacht’

Stichting Kalinga laat weten dat ze enorm verrast waren. “Wij zijn er superblij mee. Als je eenmaal genomineerd bent, is de kans er dat je wint maar je denkt er niet aan.” Het belangrijkste vindt de stichting dat de prijs de kans biedt om te vertellen waarmee ze bezig zijn. “Voor ons is zo’n prijs een hele eer, want ons werk wordt gewaardeerd.” De organisatie heeft al veel felicitaties gekregen op hun winst. “Vanuit de Filipijnen hebben we ook reacties ontvangen, want wij hadden het aan hun verteld. Zij waren natuurlijk ook heel blij.”

De twee Bredanaren Miranda van Loon en Peter van Schijndel zetten zich namens de organisatie actief in Breda in, zoals door voorlichtingen te geven op scholen. De Bredanaren zijn dan ook voor dit jaar benoemd tot Helden van Breda. “Het is een mooie beloning en erkenning wat Miranda en ik doen. Ik weet eigenlijk niet hoe en door wie we zijn voorgedragen. Ik heb tegen de andere twee genomineerden gezegd dat er maar één iemand een prijs kan krijgen, maar iedereen die zich inzet voor een ander, doet al iets moois”, vertelt Van Schijndel. Van Loon geeft aan dat ze totaal verrast was bij de prijsuitreiking. “De andere twee organisaties die genomineerd waren, zetten zich meer in voor de stad Breda. Terwijl wij onze projecten uiteindelijk op de Filipijnen uitvoeren.”

Over Stichting Kalinga

Stichting Kalinga zet zich in voor kinderen die onder extreme armoede leven op en rond de Payatas-vuilnisbelt in Manilla (Filipijnen). De stichting werkt met een team van vrijwilligers. Kalinga biedt middelen waarmee de kinderen zelf aan een betere toekomst kunnen werken. Zo is de Papaya school gebouwd om gratis onderwijs te bieden aan de kinderen. Door middel van hun zelf opgezette ‘Apple project’ kunnen kinderen die van de Papaya school afkomen, een studiebeursprogramma krijgen. Daarnaast zorgt het ‘Pineapple Project’ ervoor dat ouders extra gezinsinkomen ontvangen, wat bijdraagt aan een stabieler leven voor zowel hen als hun kinderen.

In 2023 werd de Vredesprijs niet uitgereikt vanwege het lage aantal aanmeldingen. Een van de redenen was dat de prijs zich te veel op individuen zou richten, terwijl ook organisaties zich inzetten voor een goed doel. Daarom is dit jaar de Bredase Vredesprijs samengegaan met Helden van Breda, die ook inspirerende Bredanaars erkent en onder de aandacht brengt.