Stichting Fietsende Fazant organiseert gravelritten langs oorlogsmonumenten

foto: Rosa Meininger
foto: Rosa Meininger

In het Maczek Memorial vond dinsdag een exclusief lanceringsevenement van gravelritten plaats. De deelnemers werden in eerste instantie met een kop koffie en een cakeje ontvangen.

De organisatoren gaven als eerst het woord aan “Bożena Rijnbout-Sawicka van Stichting Serce Polski waarna ze hun plannen voor het gravelevenement op 28 september aan de deelnemers presenteerden om vervolgens op de gravelfietsen te stappen en op pad te gaan.

Twee fanatieke gravelbikers en geschiedenisliefhebbers, Bjorn Kamman en Jasper van Gils zijn op het idee gekomen om een aantal gravelbike routes op te zetten. De route start bij het historische Fort Isabella in Vught en loopt langs onverharde paden naar unieke oorlogsmonumenten. Op 28 september gaat de Operatie Fazant van start ter ere van het 80-jarige jubileum van de bevrijding van Brabant. De belangstellenden kunnen op die dag één van de routes kiezen. Zo hopen de organisatoren naar eigen zeggen de bevrijding te eren.

“Het doel van het evenement is om de bevrijding te vieren en de vrijheid te voelen. Wij willen dat de aandacht voor komt en dat mensen die het druk in hun leven hebben op de fiets stappen en dat ze gelijk iets kunnen doen aan de herinnering van de bevrijding.”

Gravelen met geschiedenis combineren

Niet voor het eerst is gravelen met geschiedenis gecombineerd. In 2022 heeft Bjorn Kamman de ‘Liberation Divide’ getekend. Vorig jaar is er op initiatief van beide heren ook een evenement georganiseerd waarbij de deelnemers vanuit het Maczek Memorial naar Overloon zijn gegaan. Omdat de bevrijding van Brabant eind september begin oktober plaatsvond wordt het evenement nu georganiseerd.