‘Smaaktafel’ verbindt bewoners Geeren-Noord rond de eettafel

Bewoners en organisatiepartners van de buurt Geeren-Noord in Breda kwamen bij Curio samen om te eten. Onder de naam ‘Smaaktafel’ werden de deelnemers uitgedaagd om prikkelende hapjes te proeven, terwijl ze in gesprek gingen over wat er speelt in en rondom hun wijk.  

Het doel van dit initiatief is om verschillende mensen uit de buurt bij Hoge Vucht met elkaar te verbinden, terwijl er tijdens het eten gepraat wordt over de uitdagingen en ambities die spelen. De catering werd verzorgd door leerlingen van Curio, zodat het voor hen interessant is om de maaltijden aan een echt publiek te serveren. De bijeenkomst werd georganiseerd door zes organisaties, waaronder Verbeter Breda, Surplus en WonenBreburg. Volgens hen is het een laagdrempelige proeftuin die ervoor moet zorgen dat bewoners uit Geeren-Noord zich goed vertegenwoordigd gaan voelen.  

‘Echt verbinden’

Met de Smaaktafel willen de organisaties ervoor zorgen dat er aandacht is voor elkaar, maar ook dat de mensen elkaar leren begrijpen. “Smaaktafel is bedoeld om echt te verbinden, mensen bij elkaar te brengen en het gesprek te voeren. Dat kan voor een wijk zijn, zoals wat we nu doen voor Hoge Vucht. Maar het kan ook binnen een bedrijf zijn als je aan het brainstormen bent”, vertelt Curio-docent horeca Sjoerd de Lange. Volgens hem moet het eten tijdens het gesprek echt prikkelend zijn. Zo werd er traditionele couscous opgediend met groenten uit de eigen moestuin. “Dat je af en toe op het verkeerde been wordt gezet, waardoor je een beetje uit je comfortzone komt. Daardoor praat je ook wat makkelijker.”  

Voor wijkbeheerder Theo van de Gruiter is het interessant om de bewoners uit de wijk beter te leren kennen. “Als je gezamenlijk aan tafel eet, dan heb je toch een andere setting en sfeer. Zo is het eigenlijk bedacht om te gaan praten wat er wel goed gaat en wat niet. En hoe we daar misschien gezamenlijk aan kunnen optrekken.” Vanuit Curio is dit idee ontstaan, waarna Van der Gruiter met de Gemeente Breda erop is ingehaakt. “Hoe beter wij de wijk kennen, hoe beter we ook samen met bewoners aan de slag kunnen om de leefbaarheid voor iedereen fijn te houden”, aldus Van der Gruiter.  De Smaaktafel is volgens hem dan ook echt een middel voor verbinding. “Je eet samen, je krijgt dezelfde gerechtjes, en dat helpt gewoon om een fijne sfeer te creëren en gelijkwaardig aan tafel te zitten.”

In de wijk Hoge Vucht zijn al twee eerdere Smaaktafels georganiseerd, namelijk in buurten de Wisselaar en Biesdonk. Later dit jaar willen de organisaties ook nog aan tafel gaan met de bewoners van de buurt van Geeren-Zuid.