Routekaart langs Bredase stadsnatuur moet zorgen voor vergroening

Links Anneke Moors (Kunstloc Brabant), midden wethouder Peter Bakker (Gemeente Breda) en rechts Pjotr van Kan (Kan Creations). | Foto: Rombout van Eekelen

De gemeente Breda en Kunstloc Brabant introduceren een routekaart langs de Bredase stadsnatuur. Dit zou een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid, klimaatbestendigheid en biodiversiteit van het toekomstige Breda. De route laat een variëteit aan stadsnatuur zien en vertelt een verhaal over de identiteit van de stad.  

De bedenkers willen met de kaart bewoners, bezoekers, vormgevers en kunstenaars actief betrekken bij de vergroening van de stad. Aangezien het doel van de gemeente Breda is om in 2030 de eerste Europese stad in een park te worden. De eerste geïllustreerde stadsnatuur routekaart werd gepresenteerd op Open Monumentendag, met als thema ‘Routes, Netwerken en Verbinden’. Wethouder van Klimaat en Energie Peter Bakker (GroenLinks) ontving het eerste exemplaar van de kaart. 

Bredase identiteit

De wandelroute duurt ongeveer twee uur en is bijna negen kilometer lang, die Breda vanuit een andere kant laat zien. Verhalen worden gedeeld over het karakter van Breda: hoe je het Bredaas militair verleden en de invloed van de Nassaus terugziet in het stedelijk groen, en hoe de watervoorziening een belangrijke rol speelt in de groeiende groene stad. De groene gebieden zijn vormgegeven door (landschaps)architecten, ontwerpers en kunstenaars. Experience designer Pjotr van Kan (KAN Creations) verbeeldde een aantal groene plekken in de binnenstad in de routekaart. 

Stadsnatuur Routekaart Breda

De gemeente Breda en Kunstloc Brabant willen bewoners en werknemers meer betrekken bij het vergroenen van de stad. Zoals de natuur versterken met nieuwe ideeën. Langs de route vind je plekken waar nog uitdagingen liggen. Plekken zoals het Singelpark, Wilhelminapark en Park Valkenberg zoeken naar ideeën om de parken beter geschikt te maken voor wilde dieren, zonder de cultuurhistorische beleving te beïnvloeden.

De gemeente is van plan om workshops voor bewoners, studenten en (creatieve) experts te houden om mee te denken over uitdagingen op de kaart. De routekaart is gratis te downloaden via de site van gemeente Breda. Een papieren versie van de kaart is in beperkte aantallen te koop bij de Explore Breda Store.