Er zijn meerdere organisaties die zich bezighouden met het ondersteunen van mensen die op of onder de armoedegrens leven. De Quiet community heeft Breda onlangs toegevoegd aan het rijtje met steden waar deze landelijke organisatie actief is. Eén van de speerpunten van Quiet is dat je niet hoeft aan te tonen dat je arm bent, wat voor veel mensen een belangrijke drempel wegneemt.
“Op het moment dat jij armoede ervaart, ben jij bij ons al van harte welkom. Wij hebben ervoor gekozen om niet te vragen naar voedselbank passen, Bredapassen of iets anders. Wij hoeven geen afschriften te zien. Mensen komen bij ons binnen en hebben met ons een intakegesprek. Puur op basis van vertrouwen wordt iemand member bij ons”, vertelt projectleider Willem de Keijzer.
Members
De leden van de Quiet community worden members genoemd, als knipoog naar allerlei chique clubs. Een andere knipoog was de Quiet500 die een aantal jaar geleden werd uitgebracht als tegenhanger van de Quote 500. Dé bekendste lijst van rijke mensen in Nederland. Maar bij Quiet gaat het precies om de anderen kant van mensen in de maatschappij. Mensen die moeite hebben rond te komen. Mensen zoals Desirée, die in oktober lid werd van de Bredase Quiet community.
Desirée heeft een baan, maar geld om leuke dingen te doen, is er niet. “Als je het puur zwart-wit bekijkt op het papiertje, dan leef ik rond de armoedegrens. Maar ik vind dat een heel vervelend begrip. Dus ik zeg altijd: ik doe het met minder. Ik voel mij hartstikke rijk. Ik kan eten, ik heb een woning, ik heb een prachtige dochter, en dat is rijkdom die je met elkaar kunt delen.”
Meer mensen
Zoals Desirée zijn er veel mensen die de hulp, soms in de vorm van een luisterend oor, goed kunnen gebruiken. “Wij bestaan pas sinds kort”, vertelt Willem de Keijzer. “Wij hebben een aantal mensen in het bestuur die al jarenlang met deze materie omgaan. En wij merkten ook bij de Sinterklaaswinkel van een paar weken geleden, dat mensen het enorm waarderen dat zij op basis van vertrouwen lid kunnen worden. En dan kunnen we kijken of wij ze kunnen helpen met iets, dat iets kan heel klein zijn maar kan ook groot zijn.”
Hulp
Ook Desirée was aanwezig bij de Sinterklaaswinkel. “Zo mocht ik een cadeautje uitzoeken voor mijn kind. Dat ontroert mij gewoon, dat zoiets mag. En dat er dan ook stichtingen zijn die zeggen: we zijn hier voor jou.”
Toch is er nog een grote drempel die mensen ervaren voordat zij hulp zoeken. Vaak schamen mensen zich voor de situatie waar dat zij zich in bevinden. Ook Desirée schaamde zich vroeger, maar dat heeft ze inmiddels achter zich gelaten. Maar er heerst volgens de kersverse member nog wel een taboe op het onderwerp en wordt er vaak gedacht dat mensen de armoede aan zichzelf te danken hebben. Dat beeld klopt volgens Desirée echt niet. “Er kan zoiets onverwachts gebeuren en patsboem, je situatie is ineens anders.”
Kerstmarkt
Op 17 december organiseert Quiet een kerstmarkt. Desirée is in ieder geval van de partij en ze hoopt dat mensen die nog twijfelen, ook zullen komen. “Ga vooral! En schrijf jezelf in, gun het jezelf.”