Politie pakt terrorismeverdachte op in Breda

Politie | Foto: BredaNu

De politie heeft donderdag in Breda een 31-jarige vrouw opgepakt op verdenking van terrorisme. De vrouw zou samen met haar man een terroristisch misdrijf aan het voorbereiden zijn, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) weten.

De vrouw uit Kirgizië en de 29-jarige man uit Tadzjikistan zouden sinds 2022 in Nederland verblijven. De vrouw werd opgepakt in een woning in Breda, de man is aangehouden in Eindhoven. De man wordt ook verdacht van deelname aan IS.

AIVD

De recherche kwam het tweetal op het spoor dankzij een tip van de AIVD. Uit onderzoek is gebleken dat de man een opdracht van IS zou hebben gekregen om een aanslag te beramen. Het OM laat weten dat de plannen nog niet concreet waren, maar wel serieus genoeg om in te grijpen.

De aanhoudingen in Breda en Eindhoven staan niet op zichzelf. Ook in Duitsland zijn donderdag zeven verdachten aangehouden. Het zou gaan om mensen waar de 29-jarige verdachte contact mee heeft gehad.

Beperking

De twee Nederlandse verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Tot die tijd zitten ze vast en in beperking. Ze mogen alleen hun advocaten spreken. Waar in Breda de vrouwelijke verdachte is opgepakt, is niet bekend gemaakt.