Ook Breda schaart zich achter oproep voor maatregelen tegen fatbikes

Een fatbike | Foto: Leon Deckers / BredaNu

Als het aan de gemeente Breda ligt, wordt het tijd om maatregelen te nemen tegen fatbikes. Daarmee schaart de gemeente zich achter een landelijke oproep die dinsdagochtend werd gedaan aan de Tweede Kamer, zo blijkt uit navraag door BredaNu.

Een ‘brede coalitie’ van gemeenten, de Fietsersbond, VeiligheidNL en een aantal artsenverenigingen deed dinsdagochtend een oproep aan de Tweede Kamer om in actie te komen. De coalitie wil een verbod op opgevoerde fatbikes en pleit voor onderzoek naar een minimum leeftijd voor fatbikebestuurders. Ook zou er een landelijke voorlichtingscampagne moeten komen die ouders en kinderen wijst op de gevaren van de fatbike. Uit onderzoek van VeiligheidNL bleek dat het aantal ongevallen met de fatbike snel stijgt en dat meer dan de helft van het aantal slachtoffers tussen de 10 en 14 jaar is.

Twee ongelukken in korte tijd

De gemeente Breda liet dinsdagmiddag aan BredaNu weten niet op de hoogte te zijn van de oproep, maar deze wel te steunen en met belangstelling te volgen. “In de afgelopen dagen vonden er in Breda twee ongelukken plaats met fatbikes. De fatbike is een nieuw soort fiets die aantrekkelijk is bij een jonge doelgroep. Deze wordt vaak opgevoerd en de kinderen die erop zitten zien vaak de risico’s niet, zowel voor zichzelf als andere weggebruikers. Het is dan ook niet voor niets dat er nu een noodsignaal wordt afgegeven. Een minimumleeftijd instellen voor de fatbike is wat ons betreft dan ook noodzakelijk. Daarnaast is het ook belangrijk dat ouders zelf goed nadenken voor ze hun kinderen op een fatbike laten rijden”, aldus de gemeente.