Oekraïens kindertehuis verhuist naar nieuwe locatie in Bavel

Het huidige kindertehuis aan het Weideveld in Bavel. | Foto: Mike Hermans

Kinderen en verzorgers uit een Oekraïens kindertehuis verblijven sinds twee jaar in een gebouw aan het Weideveld in Bavel. Maar de gemeente Breda laat weten dat dit pand begin volgend jaar leeg moet zijn voor de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) voor sport en cultuur. 

Op dit moment is dit kindertehuis een van de drie plekken in Nederland waar Oekraïense kinderen worden opgevangen. Momenteel wonen er 28 kinderen in de leeftijd van zes tot acht jaar, samen met hun acht Oekraïense begeleidsters. Ongeveer twee jaar geleden vluchtten de kinderen met hun begeleidsters uit hun thuisland vanwege de oorlog. Ondertussen gaan een aantal van de kinderen naar school, zijn ze actief in de sport en doen ze mee aan activiteiten in het dorp. Om de Oekraïense kinderen en verzorgers een nieuw vertrouwd dak aan te bieden in Bavel, verhuizen ze naar een locatie aan de Nijverheidsweg.

‘Stabiele basis blijven bieden’

De verhuizing maakt deel uit van de bredere verantwoordelijkheid van de gemeente om geschikte woon- en opvanglocaties te bieden voor kwetsbare groepen, waaronder Oekraïense vluchtelingen. Wethouder van Wonen Arjen van Drunen (PvdA) vond dat het belangrijk was om een nieuwe plek te vinden in hun vertrouwde omgeving. “Op deze manier kunnen de kinderen zelf naar voetbalvereniging Bavel, dansschool Lotus of basisschool de Toermalijn blijven gaan en hebben ze tegelijkertijd genoeg ruimte om binnen samen te eten en spelen. Zo kunnen we deze kinderen de stabiele basis blijven bieden die ze in deze onzekere tijd van hun leven nodig hebben.” 

Hoewel de nieuwe locatie aan de Nijverheidsweg nog verbouwd moet worden, heeft deze al een maatschappelijke functie. Het toekomstige kindertehuis staat momenteel leeg, en zowel het pand als de tuin zijn gemakkelijk aan te passen als woonruimte. De werkzaamheden aan het nieuwe pand starten medio oktober. Het gebouw wordt voor een periode van twee jaar gehuurd, met drie mogelijkheden tot verlenging van telkens een jaar. De oplevering staat gepland voor 1 februari 2025. Het oude kindertehuis aan het Weideveld wordt medio februari leeg opgeleverd.

De kosten voor de verbouwing en het beheer van de nieuwe locatie worden gefinancierd door een speciale rijksuitkering als onderdeel van de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeenteraad wordt gevraagd om eventuele wensen of opmerkingen te delen.