Nieuwe interactieve fotoalbum brengt persoonlijke blik op de bevrijding van Breda

Een bladzijde uit 'Het album van Marie en Stefan'. | Foto: Maczek Memorial Breda

Het Maczek Memorial Breda heeft maandag ‘Het album van Marie en Stefan’ gepresenteerd. Met dit interactieve fotoalbum wil het museum op een toegankelijke manier de verhalen van de Bredase bevrijding blijven vertellen en deze naar de moderne tijd brengen.  

Het album is gebaseerd op historische feiten en persoonlijke herinneringen, samen met objecten uit de museumcollectie. Het nieuwe expositieonderdeel maakt gebruik van interactieve technologie en visuele verhalen. Om het publiek een diepere connectie te laten maken met de historische verhalen van Breda. Bezoekers kunnen door het album bladeren en objecten van dichtbij verkennen.  

Inkijk in verhalen

In ‘Het album van Marie en Stefan’ kijken bezoekers in het leven van de Bredase Marie en de Poolse soldaat Stefan. Ze vertellen hun verhaal door middel van foto’s, verhalen en objecten. Het doel is om bezoekers persoonlijk actief te betrekken. De expositie moet hen herinneren aan belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Breda van 1944 tot 1994.

De ervaringsverhalen van enkele vrijwilligers van het Maczek Memorial vormen een belangrijke inspiratiebron voor het fotoalbum van Marie en Stefan. “Het verhaal dat verteld wordt, is het verhaal van veel van onze ouders: gewone mensen die buitengewone dingen hebben meegemaakt in een ingewikkelde tijd van oorlog en beperking van vrijheid”, vertelt vrijwilliger Roel Noga. 

Het expositieonderdeel is ontwikkeld in samenwerking met innovatiebureau ‘WijDoenDingen’ uit Den Bosch en Breda University of Applied Sciences (BUas).