Meet-up groep Expats & Locals brengt Bredanaars en internationals samen

Met de zwarte colbert, Jeroen Vreijsen bij een Expats & Locals meet-up | Foto: Expats & Locals

Afgelopen vrijdag sprak Maarten van WeekendBoost! met Jeroen Vreijsen over zijn Expats & Locals groep. Het doel van de groep is om mensen die in Nederland zijn om te werken of studeren (de expats) te verbinden met elkaar en Nederlanders (de locals). 

“Wat wij dus proberen is, expats en locals, gewoon door middel van informele borrels bij elkaar te brengen. En ervoor te zorgen dat expats zich ook in Nederland welkom voelen”,  vertelt Vreijsen, oprichter van de evenementen in de studio bij WeekendBoost!. Onderaan de pagina kan je het volledige gesprek met Jeroen Vreijsen terugkijken.

Het begin

Expats & Locals is ongeveer een jaar geleden begonnen. Het idee kwam op bij Vreijsen toen hij merkte dat zijn expat-vrienden, vooral vrienden zijn met andere expats. Nederlanders zijn best open tot internationals, maar echt vrienden worden onderling is nog wel een dingetje, volgens Vreijsen. Hij wilde iets beginnen waarbij de twee groepen, mensen die hier komen om te werken of studeren en Nederlanders, samen komen. Dat begon heel klein, met een groep van vijf mensen. En groeide langzaam uit tot meer. 

Groei

Iedere maand organiseert Expats & Locals een meet-up in Breda, waar alles begon. Maar daar blijft het niet bij. Expats & Locals is nu te vinden in Amsterdam en vanaf volgende week ook nog eens in Tilburg. Op de meetups komen zo’n zestig mensen af. “We zien dat er echt vraag is naar dit soort evenementen”, vertelt Vreijsen, “Mensen willen graag nieuwe mensen leren kennen.” 

Expats in Breda

Veel internationals in Breda zijn gelinkt aan instelling zoals Breda University of Applied Sciences. De hogeschool heeft namelijk studenten uit meer dan 80 verschillende landen. Daarnaast zijn er verschillende internationale bedrijven gevestigd in en rondom Breda. Toch vertelt Vreijsen: “In Breda is er nog niet zo veel voor expats.” Dat is één van de redenen waarom Expats & Locals volgens hem juist zo goed werkt, “Je merkt ook echt wel dat onze community heel hecht is en mensen vaak terug komen.” 

Locals gezocht

Expats & Locals is nog niet zo bekend onder Bredanaars als Vreijsen zou willen. “De evenementen die we organiseren zijn succesvol,” vertelt Vreijsen, “Maar het feit blijft nog steeds dat 80 procent van onze bezoekers expat is en ongeveer 20 procent Nederlanders.” Daarom zou het natuurlijk leuk zijn als meer Bredanaars op de meet-ups afkomen, vertelt hij verder.