Leuk leren over de energietransitie tijdens de Energy Race

Vorige week was de aftrap van de ‘Energy Race’, onder andere bij basisschool de Fontein in Breda. Met de aftrap begint een race van vier weken waarbij schoolkinderen punten sparen door energiebesparende acties bij henzelf thuis en in hun buurt. Wethouder Peter Bakker (GroenLinks) was aanwezig bij de aftrap en wenste de kinderen veel succes de komende weken.

Aan de wedstrijd doen verschillende basisscholen in Breda mee. De kinderen krijgen eerst een gastles over energie en energiebesparing. Hierbij leren ze onder andere over groene- en grijze energie en wat wel of juist niet energiebesparend is. Ook wordt er uitgelegd hoe ze punten kunnen sparen. Dit doen ze bijvoorbeeld door zelf energiebesparende acties uit te voeren, zoals korter douchen of een led-lampje plaatsen, maar ook door hun buurt bij de race te betrekken.

Energy coach

Door het aanmelden van een huishouden bij een energy coach van de gemeente, krijgen de leerlingen ook punten. Deze energy coaches helpen mensen energie en dus ook geld te besparen door adviezen te geven. De school met de meeste punten wint een schoolreisje.

“We doen de energie race omdat iedereen zijn steentje kan bijdragen aan energie besparen”, vertelt Pepijn Rademakers, projectmanager van Energy Race Breda en Tilburg, “Zo proberen we eigenlijk iedereen in de wijk erbij te betrekken.”

Energy Race initiatief

De Energy Race is een project van Fawaka Ondernemersschool, een bedrijf dat lesprogramma’s maakt voor het primair onderwijs, en Race Against Waste, waarvan de E-waste- en Textiel Race andere lopende projecten zijn. De race is gebaseerd op het concept van de E-waste race uit 2014. De bedenker van de E-waste race, Timmy de Vos, is nu directeur van Race Against Waste, waar de verschillende duurzame races onder vallen.

Er lopen vanaf september tot oktober Energy Races in gemeenten Breda, Eindhoven en Tilburg. Ook is er vanaf eind september een Textiel Race in onder andere Oosterhout en Geertruidenberg.