Het ervaren van stress, prestatiedruk en zorgen over maatschappelijke thema’s. Dit is waar Brabantse jongvolwassen veel mee te maken hebben, maar toch zijn ze overwegend gelukkig. Het blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen, die is uitgevoerd in het voorjaar van 2024 door de GGD. Ruim 22.700 Brabantse jongeren van 16 tot en met 25 jaar vulden de online vragenlijst in over hun gezondheid, welzijn en leefstijl.
Bijna twee derde van de jongeren voelt zich, ondanks het ervaren van prestatiedruk, vaak tot voortdurend gelukkig. Wel geeft ruim 25% van de jongvolwassenen aan ‘een enkele keer tot vaak’ serieus na te denken over zelfdoding. Deze uitkomst laat volgens de GGD zien dat de mentale gezondheid onder jongvolwassenen nog erg fragiel is. Aandacht voor de mentale gezondheid van jongvolwassenen blijft daarom nodig, vindt de organisatie.
Maatschappelijke thema’s als de woningmarkt en stijgende prijzen zijn ook punten waar de jongeren zich zorgen over maken. Ook zorgen om oorlog wordt door een derde van de jongeren genoemd. Hierbij geldt volgens de GGD dat naarmate je ouder wordt, de zorgen significant toenemen.
Nasleep coronapandemie blijft voelbaar
De Brabantse jongvolwassenen ervaren ook nog steeds de gevolgen van de coronaperiode, blijkt uit de antwoorden. Ongeveer een derde geeft aan negatieve gevolgen op de mentale gezondheid te ervaren. Er is sprake van eenzaamheid en moeite om sociale contacten te onderhouden. Toch is er ook nog positief nieuws: de jongeren geven ze aan dat de eigen ontwikkeling een positieve uitkomst is van deze periode.
De GGD wil de komende jaren vooral inzetten op het aanpakken en voorkomen van mentale problemen. “Deze resultaten bevestigen dat investeren in de gezondheid van onze jongvolwassenen belangrijk blijft”, geeft Thérèse Claassen, directeur publieke gezondheid GGD Hart voor Brabant, namens de drie Brabantse GGD’s aan. “Iedereen wil toch dat onze kinderen en onze jongeren gezond kunnen opgroeien.”