‘Gewone Helden’ blikken terug op hun serie: ‘Dat raakte mij zo, wat ze zei’

Eerder kon je op BredaNu kijken naar ‘Gewone Helden’, een serie over de taalambassadeurs van het Digi-Taalhuis in Breda. De belangrijke boodschap van het programma is dat je je absoluut niet hoeft te schamen, wanneer je moeite hebt met lezen en schrijven.

“Nou, ik vond het superleuk om het te doen”, vertelt ‘Gewone Held’ Toon over zijn deelname aan het programma. Toon is één van de ambassadeurs van het Digi-Taalhuis, een platform dat zich inzet om mensen te helpen met de Nederlandse taal of met digitale vaardigheden. Vanuit onder andere bibliotheek Nieuwe Veste helpen ze Toon en de andere helden om bijvoorbeeld belangrijke brieven te kunnen lezen. Of zelf hun zaken te regelen via internet.

Uur onderweg naar de bakker

Taalambassadeur Jaco deed ook mee, omdat hij het belangrijk vindt om te laten zien waar zij voor staan. “Dat andere mensen ook kunnen meekomen in de maatschappij. Dat de brieven die zij krijgen, makkelijk te lezen zijn.” De enige held die wat te ‘mopperen’ heeft, is Elly. Ze wordt nog steeds vaak aangesproken op haar deelname aan het programma. “Als ik brood ga halen, was ik een kwartier onderweg. Nou, vergeet het maar. Ik ben nu een uur onderweg.”

En reacties waren er nog meer. Zo kreeg Jolanda te horen dat ze ‘een steen’ had verlegd door openlijk te praten over haar uitdagingen op het gebied van lezen en schrijven. Eerst begreep ze niet wat ermee bedoeld werd. Later werd duidelijk dat er werd verwezen naar een uitvoering van het nummer ‘Steen’ door Paul de Leeuw. “Ik heb ernaar geluisterd, ik moest er gewoon van huilen. Dat raakte mij zo, wat ze zei.”

De serie ‘Gewone Helden’ is terug te zien op de website van BredaNu. Nu de helden nog één keer allemaal bij elkaar zijn, willen ze ook graag van die gelegenheid gebruik maken om de Bredanaars een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar te wensen. De kerstwensen van de taalambassadeurs zie je terug in de video die ze hebben opgenomen.