De gemeente Breda en het Dorpsplatform Prinsenbeek (DPP) werken samen om Prinsenbeek stap voor stap aardgasvrij en CO₂-neutraal te maken. Dit past in het grotere plan van de gemeente om tegen 2044 volledig over te stappen op duurzame energie.
Het bijzondere aan deze samenwerking is dat Prinsenbeek zelf de leiding neemt. Zo worden de wensen van de bewoners centraal gesteld, en kunnen zij invloed uitoefenen op de beslissingen. Het plan van het DPP heet de “Marsroute Duurzaam Prinsenbeek.” Hierin worden de stappen beschreven die nodig zijn om het dorp groener te maken. De eerste stap is al gezet: een enquête onder de bewoners, waarbij 20% van de inwoners aangaf vertrouwen te hebben in het dorpsplatform om hen te vertegenwoordigen.
De komende tijd gaat het DPP onderzoeken wat inwoners nodig hebben om de overstap naar duurzame energie te maken. Daarna wordt een uitvoeringsplan opgesteld. Dit plan helpt de gemeente bij het ontwikkelen van een Wijkenergieplan (WEP) voor Prinsenbeek.
Voor de samenwerking is een speciale stuurgroep opgericht waarin het DPP de meeste stemmen heeft. Zij bepalen de richting van het project. Een projectgroep van vrijwilligers uit Prinsenbeek organiseert en voert de activiteiten uit, met ondersteuning van een programmamanager vanuit de gemeente.
Prinsenbeek is met zijn 5700 gebouwen, waaronder 5100 woningen, een van de grootste wijken van Breda en loopt nu voorop in de energietransitie. Dankzij deze samenwerking komt een duurzame toekomst voor Prinsenbeek weer een stap dichterbij.