Dieren en planten krijgen meer ruimte in de stad

Foto: Peter van den Bosch

Gemeente Breda is van plan om een ecologische verbindingszone te creëren, zodat verschillende leefgebieden van dieren en planten met elkaar verbonden worden. Op deze manier kunnen de dieren zich veilig verplaatsen en wordt de waterkwaliteit bevorderd.

Door de visie wordt duidelijk waar ruimte kan worden gereserveerd voor de natuur en waar nieuwe woningen kunnen worden gebouwd, zoals dat in ‘t Zoet gebeurt. Verder maakt de visie de weg vrij voor meer recreatiegebied in de stad.

Idee van de Ecologische Verbindingszone
Binnen Breda komen verschillende wateren samen. Dat maakt Breda een belangrijk knooppunt voor dieren in de regio die zich door het water of langs de oevers verplaatsen. Dat is de voornaamste reden achter het opnemen van Bovenmark, Benedenmark, Aa of Weerijs en de singels in het zogeheten Natuurwerk Brabant. Deze gebieden hebben de status van ‘ecologische verbindingszone’. De visie ligt nu voor bij de gemeenteraad en er moet nog over worden ingestemd.

Natuurweg dwars door de stad
De gemeente Breda is op zoek gegaan naar oplossingen om dieren te helpen door de stad te reizen. Hiervoor is onder andere samen met Waterschap Brabantse Delta gedacht over het leggen van stapstenen. Hier kunnen dieren tot rust komen en iets eten voordat ze verder gaan met hun reis.

Daarnaast kwam de gemeente op het idee om de oevers op sommige plekken minder strak te maken, zodat dieren zich makkelijk kunnen verschuilen voor bootjes, mensen of honden. Verder worden er bijvoorbeeld buizen ingegraven op plekken waar geen ruimte is voor struiken en andere grote planten. Hierdoor kunnen otters en andere dieren onopgemerkt deze plaatsen passeren.

Vervolg

Na de instemming van de gemeenteraad met de visie ecologische verbindingszone zal de gemeente samen met Waterschap Brabantse Delta aan de slag gaan. Beide partijen zullen ook samenwerken om de waterkwaliteit aan te pakken en onderzoek te verrichten naar de maximale recreatiedruk op de singels.

Bewoners en andere belanghebbenden worden bij de plannen betrokken.