In de Breda Luistert, een podcast van Verbeter Breda en BredaNu, gingen we in gesprek met Andrea Kaim over kansenongelijkheid in het onderwijs. De onderwijsbestuurder van Curio zet zich dagelijks in om ervoor te zorgen dat het opleidingsaanbod aansluit bij de vraagstukken in de regio. Het nieuwe instellingsplan van Curio legt een sterke nadruk op dit thema. “Opleidingen in het beroepsonderwijs zijn cruciaal voor onze welvaart en welzijn,” benadrukt Kaim. “De maatschappij begint steeds meer in te zien hoe essentieel het vmbo en mbo zijn.”
Toch blijft het beroepsonderwijs vaak ondergewaardeerd. Dit stigma heeft diepe wortels in onze samenleving en uit zich in termen als ‘hoger’ en ‘lager’ onderwijs. Curio streeft naar een verandering in die beeldvorming door te spreken over praktische en theoretische opleidingen. “We willen laten zien dat iedereen een plek heeft waar hij of zij kan excelleren,” aldus Kaim.
Teleurstelling over schooladvies
Een voorbeeld van zo’n student is Djenno, die bij Curio de opleiding Facilitaire Dienstverlening volgt. Djenno startte ooit op een kader/mavo-niveau en voelde aanvankelijk teleurstelling toen hij zijn schooladvies ontving. “Ik had verwacht dat ik hoger kon, omdat ik dezelfde scores had als een vriend,” vertelt hij. Toch besloot hij zich te richten op zijn eigen pad en koos voor een brede opleiding. “Ik wil graag acteur worden, maar stel dat dat niet lukt, dan heb ik nog een diploma achter de hand.”
Djenno ervaart nog steeds dat er wordt neergekeken op vmbo’ers en mbo-studenten, zelfs door zijn vrienden die havo of vwo hebben gedaan. “Het maakt niet uit welk schooladvies je krijgt, zolang je je best doet, kun je bereiken wat je wilt,” stelt hij vastberaden.
Een aansluitende opleiding zorgt voor geluk
Om kansenongelijkheid tegen te gaan, betrekt Curio ouders al vroeg in het onderwijsproces. Er worden ouderraden gevormd en basisscholen bezocht om te laten zien hoe gelukkig kinderen kunnen zijn als ze een opleiding kiezen die aansluit bij hun talenten. “Ouders zien vaak hoe hun kinderen opbloeien in een praktijkgerichte leeromgeving. Dat maakt hen enthousiast,” legt Kaim uit.
Daarnaast zet Curio zich in om stagediscriminatie tegen te gaan, een probleem waar veel studenten mee te maken krijgen. Met een meldknop kunnen studenten aangeven als zij discriminatie ervaren, waarna Curio met de betrokken bedrijven in gesprek gaat. Ook werkt de instelling samen met landelijke organisaties zoals de MBO Raad en het Stagepact om inclusie op de arbeidsmarkt te bevorderen.
Geen ‘hoger’ of ‘lager’ onderwijs meer
Kaim prijst de inspanningen van voormalig minister Dijkgraaf om termen zoals ‘hoger’ en ‘lager’ te vervangen door een focus op opleidingsrichtingen. “Een brede kijk op onderwijs helpt bij het maken van geïnformeerde keuzes. Dit zorgt ervoor dat ouders, bedrijven en gemeentes beter begrijpen wat het beroepsonderwijs te bieden heeft,” zegt ze.
Curio en studenten zoals Djenno tonen aan hoe belangrijk het is om stigma’s rond het beroepsonderwijs te doorbreken. Met gerichte inspanningen op scholen, in bedrijven en bij ouders, zet Curio stappen in de goede richting. Toch beseft Kaim dat het proces tijd kost. “Het gaat de goede kant op, maar te langzaam,” concludeert ze. “We blijven werken aan een toekomst waarin iedereen zijn talenten volledig kan benutten.”