Burgemeester Depla overweegt nieuwe veiligheidsmaatregelen tijdens Bredase evenementen

Burgemeester Paul Depla, archieffoto | Foto: BredaNu

Burgemeester Paul Depla onderzoekt welke veiligheidsmaatregelen kunnen worden genomen tijdens grote evenementen in Breda. Afgelopen carnaval kregen overlastgevers alleen een verbod om twaalf uur lang niet in de binnenstad te komen. “Ik moet ervoor zorgen dat ik maatregelen neem om de boel te herstellen in de openbare orde.” 

De aanleiding hiervoor is de ordeverstoring tijdens de afgelopen jaarwisseling. De maatregelen zouden ook bij andere evenementen ingezet kunnen worden. Zo gaf Depla als voorbeeld dat overlastgevers tijdens carnaval nu al een gebiedsverbod van 12 uur kunnen krijgen, maar dat hij ook graag andere maatregelen wil kunnen nemen. Het zou dan kunnen gaan om cameratoezicht, preventief fouilleren of gebiedsverboden voor langere tijd. “We zijn aan het kijken in het kader van verdere innovatie, maar we weten niet of dat lukt”, geeft Depla aan tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

‘Carnaval ontzeggen’

Volgens Depla is het 12-uursverbod niet verstandig en ziet hij liever specifieke carnavalsmaatregelen. “Anders krijg je rare situaties, zoals dat je om drie uur ’s nachts een 12-uursverbod krijgt, dan ga je naar huis en dan om vier uur ’s middags kun je weer rustig de binnenstad in.” Volgens hem is dat niet de bedoeling, en daarom is de gemeente nu aan het onderzoeken welke maatregelen daarvoor in de plaats kunnen komen. Depla geeft aan dat de uiteindelijke bestraffing in handen ligt van de politie en het Openbaar Ministerie. “Je wilt natuurlijk iemand die zich heeft misdragen, eigenlijk gewoon de toegang tot het gebied van carnaval ontzeggen.”

Prioriteit tijdens jaarwisseling

Tijdens het debat kwam ook de vraag naar voren ‘welke bestuursrechtelijke maatregelen tijdens de afgelopen jaarwisselingen zijn ingezet’. De burgemeester geeft aan dat sinds de grote rellen in 2019 flink wat maatregelen zijn genomen. In 2022-2023 bleef het echter rustiger op straat. “Op basis daarvan hebben we geen bestuursrechtelijke maatregelen genomen, anders dan de reguliere maatregelen die we altijd hebben in het uitgaansgebied”, aldus Depla.

Onder andere cameratoezicht en aangekondigde risicogebieden zijn afgelopen jaarwisseling niet door Depla uitgevoerd. “We hebben wel steeds gezegd bij vuurwerkvrije zones dat mensen moeten beseffen dat bij oud en nieuw de prioriteit van politie en boa’s echt op andere plekken ligt. Het herstel van de openbare orde en veiligheid weegt zwaarder dan het strikt handhaven van de vuurwerkvrije zones.” De burgemeester geeft toe dat vuurwerkvrije zones soms kunnen helpen als extra middel om mensen aan te spreken.

De komende tijd gaat Depla onderzoeken welke veiligheidsmaatregelen daadwerkelijk genomen kunnen worden. Hij stelt voor om het besluit uiteindelijk zelf te nemen, samen met een klankbord van bewoners.