Bredanaars schieten Griekse boeren te hulp

Foto: No Waste Army

Twee Griekse boeren die met een 30.000 kilo overschot aan biologische watermeloenen in hun maag zitten krijgen onverwachts hulp uit Breda. De watermeloenen zijn, anders dan men had gedacht, niet door de gebruikelijke afnemer gekocht. De watermeloenen komen meestal in Oostenrijkse supermarkten terecht. Echter is door het warme weer de lokale oogst sneller dan geschat op gang gekomen. Als gevolg hiervan is de supermarkt overgegaan op de verkoop van Oostenrijkse watermeloenen.

Stijn Markusse uit Breda las het bericht op LinkedIn en aarzelde geen moment. Met zijn platform No Waste Army, dat als doel geeft voedselverspilling tegen te gaan, komt hij op dit moment in actie: “We hebben al meer dan 15.000 kilo verkocht in 24 uur tijd!”

Vroege oogst Oostenrijk pakt desastreus uit

De actie draait om de watermeloenen van Griekse boeren Gerasimos Karantinos en Pantelis Petropolous uit het Griekse stadje Lechaina. Zij verbouwen al tientallen jaren allerlei soorten groenten en fruit, waaronder biologische pitloze watermeloenen.

De gevolgen voor de Griekse boeren zijn groot, vertelt Stijn Markusse. “Gerasimos en Pantelis hebben in de eerste week van juli al ruim 20.000 kilo watermeloenen weg moeten gooien. Als wij niets zouden doen komt daar nog eens 30.000 kilo bij. Terwijl er helemaal niks mis met de watermeloenen is. Integendeel. Ze zijn perfect… Als je het mij vraagt is weggooien dan ook geen optie!”

Voedselbank

Volgens Markusse kunnen mensen die interesse hebben in de watermeloenen helpen op verschillende manieren. Je kunt de watermeloenen ook doneren aan de voedselbank, hiervoor heeft Markusse een actie opgezet. De watermeloenen zijn door de vrijwilligers van Groente & Fruitbrigade over hele land verspreid.