Breda viert 80 jaar bevrijding: Een eerbetoon aan vrijheid en moed

Dit najaar viert Breda dat de stad 80 jaar geleden, op 29 oktober 1944, werd bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. Ter ere van dit historische moment vinden in september, oktober en november tal van evenementen en activiteiten plaats die in het teken staan van vrijheid en vrede.

De festiviteiten werden geopend bij het Maczek Memorial met de buitenexpositie ‘Trails of Hope – Odyssee van de vrijheid’, een geschenk van het Poolse Institute of National Remembrance (IPN). Deze expositie belicht de rol van de Polen in de Tweede Wereldoorlog en is drie maanden gratis te bezoeken.

Meer dan 30 Bredase en Poolse organisaties, verenigd onder de noemer ‘Breda 80 jaar Bevrijd’, zetten zich in voor deze bijzondere viering. De samenwerking wordt gecoördineerd door het Maczek Memorial Breda en ondersteund door de gemeente Breda. De viering is niet alleen een moment van herdenken, maar ook een kans om de waarde van vrijheid te benadrukken en deze door te geven aan toekomstige generaties.

Historische band

Met de deelname van Poolse veteranen, hun families, en diverse culturele groepen wordt de historische band tussen Polen en Breda gevierd en versterkt. De viering nodigt iedereen uit om stil te staan bij de betekenis van vrijheid en samen te werken aan een toekomst van vreedzaam samenleven.

Het complete programma van Breda 80 jaar Bevrijd is te vinden op de website van het Maczek Memorial Breda.