Breda hijst de vlag voor 80 jaar bevrijding

Foto: Maczek Memorial Breda

Breda is deze maand 80 jaar bevrijd. En daar zijn we natuurlijk trots op. Dit is ook te merken in Breda. Met de Walk Of Fame erevlaggen die beginnen in de Generaal Maczekstraat, de vele activiteiten in Breda en de omliggende dorpen en nu de Pools-Bredase bevrijdingsvlag.

De Pools-Bredase bevrijdingsvlag is beschikbaar via de website van Maczek Memorial Breda en bij het memorial zelf. Op de vlag is een onder andere een schild te zien. Op het schild staan drie kruizen van het stadswapen van Breda en het Poolse wapen met de adelaar. Ook staat het Poolse woord Pamiętamy op de vlag. Dit woord betekent ‘wij herinneren het ons’. Op de achtergrond van de vlag zie je Poolse bevrijders, die verwelkomd worden in Breda in 1944, één met bloemen in zijn armen. In de hoek van de vlag staat het logo van Maczek Memorial Breda, waar de opbrengst van de vlaggen heen gaat.

Het proces van ontwerpen

De vlag is ontworpen door Bredase vormgeefster Myrthe Koppelaar, die ook drie NAC-tenues heeft ontworpen met het thema van de bevrijding van Breda. Lees hier mee over de symbolische tenues van NAC. Het creëren van de acties rondom- en verkoop van de vlag deed ze in samenwerking met twee leden van NAC-supportersgroep Breda Loco’s: Martijn Koks en Leon Deckers (bekend van NACpraat bij BredaNu) en samen met NAC-supporter en Maczek Memorial vrijwilliger Wendy Dujardin. Het idee van de vlag kwam van een klein hersenspinsel van Martijn, wat groots heeft uitgepakt.

Myrthe Koppelaar vertelt dat de groep het belangrijk vind dat de herinnering van wat er 80 jaar geleden is gebeurd blijf leven. “Het mooiste wat mij kan overkomen als ontwerper is als ik met mijn ontwerpen mensen persoonlijk raak,” vertelt Koppelaar verder, “Dat het betekenis heeft en verder gaat dan een mooi plaatje op een stuk textiel. Dus dat de Bredanaren in zulke grote getalen ons project en mijn ontwerp omarmen is heel speciaal voor me.” Ze vindt het mooi dat de vlag mensen samenbrengt, vooral om de Poolse troepen te bedanken dat wij Bredanaren deze vlag in vrijheid kunnen hijsen.

NAC Breda

Bij de NAC wedstrijd op zaterdag 26 oktober, wordt supporters die naar het stadion komen gevraagd hun vlag mee te nemen. Tijdens minuut 19.44 wordt hen gevraagd deze omhoog te houden, omdat Breda in 1944 bevrijd werd. Dit is extra bijzonder omdat de 101-jarige luitenant Eugeniusz Niedzielski aanwezig zal zijn bij de wedstrijd. Hij is de enigste, nog levende Poolse veteraan die Breda bevrijdde. Een prachtig eerbetoon dus, van begin tot eind mogelijk gemaakt door Bredanaren.

Hangt deze vlag bij jou of bij jou in de buurt? Stuur BredaNu een bericht op Instagram met een foto van de vlag.